Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Plastische chirurgie

Bovenooglidcorrectie

Bovenooglidcorrectie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Hier krijgt u algemene informatie over een bovenooglidcorrectie in ons ziekenhuis. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te lezen zodat u een weloverwogen beslissing over de ingreep kunt nemen. Het is belangrijk dat u begrijpt dat er risico’s bestaan. Daarnaast kan voor u persoonlijk de situatie anders zijn dan hier beschreven. Indien voor u van toepassing zullen aanvullingen en/of wijzigingen op deze algemene informatie altijd door uw behandelend plastisch chirurg aan u worden meegedeeld. Voor een bovenooglidcorrectie is er niet altijd sprake van een medische indicatie. Als een medische indicatie ontbreekt, spreken we over een zogenaamde esthetische ingreep. In die gevallen is het des te belangrijker dat u een weloverwogen beslissing neemt om de operatie wel of niet te ondergaan. Als u naar aanleiding van deze informatie vragen heeft of de inhoud voor u niet duidelijk is, neem dan eerst contact op met uw plastisch chirurg, voordat u een beslissing neemt. Op voorhand kan geen garantie worden gegeven over het te bereiken resultaat. Ook bij een zorgvuldig uitgevoerde operatie is het mogelijk dat u niet (volledig) tevreden bent met het resultaat. Hier informeren wij u over de voorbereidingen, de operatie en de eerste dagen na de operatie.


Een ooglidcorrectie

Wanneer de huid rondom de ogen slapper wordt en uitrekt noemen we dit dermatochalazis. Het komt regelmatig voor dat de huid rond de bovenoogleden zo uitrekt, dat deze gaat hangen en oogklachten geeft. Deze klachten kunnen zijn: vermoeide, zware ogen, hoofdpijn door geforceerd open houden van de ogen, ontstekingen in de huidplooi en/of beperking van het gezichtsveld. Soms gaat dit samen met het uitpuilen van vetweefsel in de oogkas, waardoor de huid naar voren wordt geduwd en er zwellingen ontstaan in de neuskant van het ooglid. Een correctie van de bovenoogleden wordt een blepharoplastiek genoemd. (blepharo=bovenooglid) Heeft u ook klachten over uw gezichtsvermogen, tranende of juist droge ogen? Bespreek dit in het eerste gesprek met uw plastisch chirurg. Bij mensen met een te lage stand van de wenkbrauw geeft een bovenooglidcorrectie meestal een onvoldoende resultaat. Bij deze mensen kan een voorhoofdslift worden uitgevoerd, eventueel in combinatie met een bovenooglidcorrectie.

Een bijzondere situatie kan zich voordoen als de rand van het bovenooglid zelf te laag staat. Dit wordt een ptosis van het bovenooglid genoemd en dit heeft een andere oorzaak, namelijk een verminderde functie van de spier die het ooglid opent (de levatorspier). Deze spier kan in aanleg afwijkend zijn (een aangeboren afwijking), maar het kan ook later optreden door bijvoorbeeld veelvuldig gebruik van lenzen of oogdruppels. In geval van een ptosis wordt een andere correctie uitgevoerd, die zo nodig gecombineerd kan worden met een bovenooglidcorrectie. Soms wordt een bovenooglidcorrectie gecombineerd met een correctie van het onderooglid.

Voorbereidingen

Medicijngebruik

Medicijnen kunnen invloed hebben op de operatie. Meld daarom alle medicijnen die u gebruikt aan uw plastisch chirurg. Bloedverdunnende middelen moeten enkele dagen vooraf gestopt worden. Het betreft in de eerste plaats medicijnen die aspirine of acetylsalicylzuur bevatten, maar ook bloedverdunnende middelen, die door de trombosedienst worden gecontroleerd. De plastisch chirurg zal bespreken of en hoelang voor de operatie u moet stoppen met de inname van de medicijnen. Zorg dat u voldoende paracetamol in huis heeft, omdat u na de operatie soms wat hoofdpijn of een trekkend gevoel in het hoofd kunt krijgen.

Vervoer naar huis

Wij adviseren u om een begeleider mee te nemen omdat u na de operatie zelf geen voertuig mag besturen.

De operatie

De operatie van de bovenoogleden vindt vrijwel altijd plaats onder plaatselijke verdoving. Voor de operatie tekent de plastisch chirurg de plaats op het ooglid af waar de buitenste laag van de huid weggenomen moet worden. Na het aftekenen dient de plastisch chirurg de verdoving toe, door middel van druppels, en injecties in de oogleden. De plastisch chirurg maakt een snee in de plooi van het bovenooglid. Het huidoverschot, al dan niet gecombineerd met overtollig vetweefsel, wordt weggehaald. De oogleden worden daarna gehecht. Het grootste deel van het litteken komt te liggen in de natuurlijke plooi van het bovenooglid, waardoor het nauwelijks zichtbaar is. Aan het einde van de ingreep worden de ogen gekoeld.

Na de operatie

  • Na de operatie mag u naar huis.
  • Na een ooglidcorrectie kunnen de behandelde oogleden gezwollen en blauw zijn. Het komt echter bijna nooit voor dat dit zo ernstig is dat u niets meer kunt zien.
  • Er wordt meestal geen verband aangebracht, of dit wordt in het ziekenhuis nog verwijderd.
  • Probeer de huid zo droog mogelijk te houden (douchen mag, maar dep de oogleden daarna direct droog) en gebruik geen make-up. Zwemmen mag u pas nadat de hechtingen verwijderd zijn.
  • Wij adviseren u om thuis de oogleden de eerste dag elk uur tien tot vijftien minuten te koelen met een gelbril. Met koelen wordt de pijn en zwelling tegengegaan. Echter koel niet vaker dan één keer per uur en hooguit twee dagen. ’s Nachts hoeft u uw ogen niet te koelen. Een gelbril is verkrijgbaar bij uw apotheek of drogist. Met diepvrieserwtjes in een boterhamzakje koelen is ook prima, de erwten voegen zich gemakkelijk naar de vorm van de ogen. Let op dat u de gelbril of het boterhamzakje niet bevroren op uw oog legt. Laat hem 10 minuten uit de vrieskast liggen en leg een gaasje tussen de gelbril of boterhamzakje en uw huid.
  • De eerste zes weken mogen de littekens niet blootgesteld worden aan fel zonlicht. Wij raden u aan een zonnebril te dragen als u gaat zonnen.
  • Het is van belang dat vooral de eerste dagen na de operatie zo min mogelijk druk op uw hoofd komt te staan. U mag niet teveel bukken, persen of zwaar tillen. We raden u aan de eerste dagen uw activiteiten in een rustig tempo uit te voeren.
  • Na één week heeft u een afspraak op de polikliniek en worden de hechtingen verwijderd, waarna het litteken eventueel nog een aantal dagen met de zalf kan worden ingesmeerd.

Risico’s en complicaties

Ooglidoperaties zijn in het algemeen niet gevaarlijk, maar zoals bij iedere operatie is er toch een zeker risico aan verbonden.

Resultaat

Het resultaat van een ooglidcorrectie is meestal langdurig, maar als de huid rondom het oog verder verslapt, kan een nieuwe correctie nodig zijn.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: B68
Laatst bijgewerkt op: 26-07-2022




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien