Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie

Biopsie van de arterie temporalis

Biopsie van de arterie temporalis

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Een van de specialisten heeft u doorverwezen naar de chirurg voor een biopt van de arterie temporalis. Hier vertellen we u iets meer over dit onderzoek.


Wat is een arterie temporalis biopsie?

Bij een biopsie wordt een klein stukje weefsel uit het lichaam weggenomen. Dit stukje weefsel noemen we een biopt. Dit biopt wordt onderzocht door de patholoog met de bedoeling een diagnose te kunnen stellen.

De arteria temporalis is een bloedvat (slagader) bij uw slaap. U heeft plotseling klachten van uw gezichtsvermogen, hoofdpijn, kaakpijn of een zeer pijnlijke slaapregio gekregen. Het kan ook zijn dat er een specifieke vorm van spierreuma wordt vermoed. Uw behandelend arts wil graag een biopsie laten uitvoeren om te laten beoordelen of er sprake is van een ontsteking van het bloedvat.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld door middel van een kleine ingreep op de polikliniek chirurgie. De ingreep duurt maximaal een half uur. Na afloop kunt u weer naar huis. U ligt op een behandeltafel. Het gebied rond de slaap wordt verdoofd. De slagader wordt opgezocht en er wordt een stukje weefsel van weggenomen. Daarna wordt de wond gehecht.

Door de plaatselijke verdoving kunt u zich wat duizelig voelen. Daarom is het verstandig dat er iemand met u mee komt die u weer thuis kan brengen. Hij of zij kan op u wachten in de wachtkamer.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Er is geen voorbereiding nodig. U mag gewoon eten en drinken voordat u naar het ziekenhuis komt. Het is verstandig dat u niet alleen komt.

Wat kunt u verwachten na de ingreep?

Wanneer de verdoving is uitgewerkt, kan de wond en het gebied eromheen pijnlijk zijn. U mag hiervoor Paracetamol innemen. Complicaties als een nabloeding of een infectie komen zelden voor.

De wond wordt gehecht met een hechting die vanzelf oplost. U kunt de pleister de eerste dag laten zitten en u kunt gewoon douchen. Het is verstandig om pas na twee dagen de haren te wassen. Zit er bloed in uw haar? Dan mag u het haar wel voorzichtig uitspoelen met lauw water.

Is de wond na 24 uur droog? Dan hoeft er geen nieuwe pleister meer op.
Gaat de wond bloeden? Druk dan met een schone (thee)doek 10 minuten op de wond tot het bloeden is gestelpt.

De uitslag

De uitslag wordt met u besproken door de specialist die het biopt heeft aangevraagd.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: B65
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien