Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Toediening mitomycine in de blaas

Toediening mitomycine in de blaas

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemene informatie over het toedienen van het middel mitomycine. Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.


Algemeen

Uw behandelend arts heeft u verteld dat in uw blaas kwaadaardige slijmvlies-tumortjes zijn gevonden. Deze worden oppervlakkige blaastumoren genoemd. Ze blijven beperkt tot het slijmvlies van de blaas. Met een kleine operatie via de urinebuis zijn deze slijmvliestumortjes helemaal verwijderd. Bij 60-70% van de mensen keren ze echter terug, waarbij ze verder de blaaswand in kunnen groeien. Met behulp van het toedienen van medicijnen in de blaas (ook wel blaasspoelingen genoemd) is het mogelijk de kans op terugkeer van de tumoren te verkleinen.

Mitomycine is een middel dat voor toediening in de blaas wordt gebruikt. Het is een cytostaticum dat een remmende werking heeft op de celdeling. Het middel werkt sterk op snel delende cellen (zoals kankercellen) en minder sterk op gezonde cellen.

Voorbereiding op de blaasspoeling

Bij klachten of twijfel of de spoeling door kan gaan, om 08.00 uur contact opnemen met de poli urologie via
T 0187 60 71 90.

U mag geen plastabletten innemen op de dag van de behandeling. Het is belangrijk dat u 4 uur voor de blaasspoeling zo weinig mogelijk drinkt.

Bij ieder bezoek haalt u eerst uw dagticket bij de aanmeldzuil bij een van de ingangen. Gebruik hierbij een geldig legitimatiebewijs. U ontvangt een dagticket met daarop per afspraak (of opname) vermeld hoe laat en waar u wordt verwacht. Kijk op de borden voor de juiste route.

Vervolgens meldt u zich bij de poli urologie, waarna u plaats kunt nemen in de wachtruimte.


De blaasspoeling

Om infectie te voorkomen wordt het gebied rondom de urinebuis schoongemaakt met een steriele vloeistof. De oncologieverpleegkundige brengt een katheter (een dun steriel slangetje) in. De aanwezige urine loopt uit de blaas, wordt opgevangen en gaat in sommige gevallen naar het laboratorium voor onderzoek. Vervolgens wordt het medicijn via de katheter in de blaas gebracht. Hierna wordt de katheter weer uit de urinebuis gehaald. Het medicijn dient ruim een uur in de blaas te blijven, dan heeft de behandeling het meeste effect.

In principe kunt u na de blaasspoeling naar huis. Wanneer u problemen heeft met het vasthouden van vloeistoffen in uw blaas (incontinentie), blijft u nog circa een uur op de behandelkamer liggen. Na ruim een uur plast u de blaasspoeling uit op het toilet (thuis of in het ziekenhuis). Schrikt u niet, de urine heeft dan een grijs-zwarte kleur. Mannen kunnen het beste zittend plassen (om spatten te voorkomen) en dienen vóór het urineren de voorhuid terug te schuiven. Het is belangrijk dat u niet met uw handen in aanraking komt met de urine/vloeistof! Na het plassen dient u uw geslachtsdelen en handen goed te wassen met water en zeep!

Vervolgens spoelt u het toilet twee maal door met een gesloten deksel. Bij morsen van urine buiten het toilet dient u het gebied rondom het toilet goed te reinigen met water en een schoonmaakmiddel.

Thuis volgt u deze procedure zowel op de dag van de behandeling als de dag daarna.

Bijwerkingen

Na de behandeling kunnen bijwerkingen optreden. De klachten kunnen bestaan uit:
Bij een temperatuur van 38°C of hoger en/of koude rillingen en bij huiduitslag, dient u direct contact op te nemen met uw behandelend arts.

Adviezen

Nadat u voor de eerste keer naar het toilet bent geweest, adviseren wij u de rest van de dag extra veel te drinken. Op deze manier wordt de blaas goed doorgespoeld.

Ook raden wij u aan de eerste 48 uur na de behandeling alleen met een condoom geslachtsgemeenschap te hebben.

Controle

Om het effect van de behandeling te controleren, zal uw behandelend arts drie maanden na de eerste blaasspoeling de blaas opnieuw van binnen bekijken door middel van een cystoscopie.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden op de poli urologie.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.Foldernummer: B63
Laatst bijgewerkt op: 14-05-2024
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien