Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie
Chirurgie
Kindergeneeskunde

Besnijdenis bij kinderen

Besnijdenis bij kinderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemene informatie over een besnijdenis bij kinderen. Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.


Wat is besnijdenis?

Een besnijdenis vindt meestal plaats omdat de voorhuid van de penis te nauw is. Dit zorgt voor pijnklachten, plasklachten en infecties. Bij een besnijdenis wordt een gedeelte of de gehele voorhuid van de penis operatief verwijderd.

Preoperatieve screening

Voorafgaand aan de ingreep doorloopt u met uw kind een preoperatief screeningstraject via de POS poli. U heeft gesprekken met een medewerker van de afdeling Intake, de anesthesioloog (degene die uw kind onder narcose brengt op de operatiekamer) en, indien uw kind medicijnen gebruikt, de ziekenhuisapotheker.

Voorbereiding medisch pedagogisch medewerker

Is uw kind ouder dan 4 jaar? Dan gaat u met uw kind naar het voorbereidingsspreekuur met de medisch pedagogisch medewerker. Hier krijgen u en uw kind praktische informatie over de opnamedag, afgestemd op de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van uw kind. Als uw kind in de leeftijd is van 1,5 tot 5 jaar, krijgt u instructies van de medisch pedagogisch medewerker en eventueel een voorbereidingskoffer mee naar huis, waarmee u in uw eigen vertrouwde omgeving samen met uw kind kunt oefenen.

Open en eerlijk

Verzin geen ‘mooi’ verhaal, maar vertel uw kind gewoon eerlijk wat er gaat gebeuren en waarom. Jonge kinderen begrijpen al heel goed dat er iets gaat gebeuren.


Voorbereiding

Een week vóór de ingreep mag uw kind geen aspirineachtige pijnstillers (aspirine, aspro, ascal) gebruiken omdat deze het bloed verdunnen en de bloedstolling beïnvloeden. Het gebruik van paracetamol is wel toegestaan.

Nuchterbeleid

Tot zes uur voor opname mag uw kind nog vast voedsel en tot twee uur voor opnametijd alleen wat water. Voorbeeld: uw kind moet om 7.00 uur op de afdeling zijn, dan mag het om 5.00 uur voor het laatst nog wat drinken.
Als uw kind zich niet aan deze richtlijnen heeft kunnen houden, verzoeken wij u dit te melden aan de verpleegkundige. Het is belangrijk voor de veiligheid van uw kind tijdens de narcose.

Wat neemt u mee?

De dag van de ingreep

U wordt samen met uw kind op de afgesproken datum en tijd verwacht op de kinderafdeling. Heeft uw kind koorts (hoger dan 38.5°C), neemt u dan contact op met de kinderafdeling. Vanaf 07.00 uur is de kinderverpleegkundige aanwezig. Meestal moet de ingreep dan worden uitgesteld.

Zindelijk

Als uw kind ‘s nachts nog niet zindelijk is, kan het zijn dat het tijdens de narcose in de broek plast. Daarom is het fijn als uw kind tijdens de ingreep een luier draagt.

De narcose

De ingreep vindt plaats onder algehele narcose. U heeft met de anesthesioloog afgesproken of uw kind onder narcose wordt gebracht met een kapje of een prikje. Eén ouder mag tijdens de toediening van de narcose bij uw kind zijn. Zodra de ingreep klaar is, wordt u door de verpleegkundige opgehaald en bij uw kind in de uitslaapkamer gebracht. Wij adviseren zwangere vrouwen om niet bij de inleiding van de narcose aanwezig te zijn. Zorg er in dit geval voor dat een vertrouwd persoon uw plaats kan innemen.


De ingreep

Als uw kind onder narcose is, wordt een infuus aangebracht. Het infuus moet blijven zitten tot uw kind met ontslag gaat.
De voorhuid van de penis wordt (gedeeltelijk) verwijderd. De hechtingen lossen vanzelf op. Er wordt een drukverbandje aangelegd. Het drukverband haalt u er zelf na een paar uur af zoals overlegd met de behandelend arts (indien aanwezig). De ingreep duurt ongeveer 20 a 30 minuten.

Na de ingreep

Als uw kind goed wakker is, komt de kinderverpleegkundige u en uw kind halen van de uitslaapkamer. Op de afdeling mag uw kind weer eten en drinken. Uw kind mag na ongeveer een uur naar huis. Hij moet dan wel geplast hebben. In verband met de rust op de kinderafdeling zijn broertjes/zusjes en overig bezoek niet toegestaan. Wij hanteren de regel van twee personen per kind. Indien nodig krijgt u een afspraak op de polikliniek voor nacontrole.

Weer thuis

Het gebruik van pijnstillers is soms nodig. U kunt een paracetamol of kauwtablet geven volgens onderstaand schema:

Kilogram

Hoe vaak per dag

Dosering

7-9 KG3 x daags240 mg
10-14 KG4 x daags240 mg
15-19 KG3 x daags 500 mg
20-29 KG4 x daags 500 mg
30-39 KG3 x daags 1000 mg
40 KG of meer4 x daags 1000 mg

De eerste dagen kan de eikel wat gevoelig, rood en gezwollen zijn. Er kunnen wat korstjes rond de eikel ontstaan. Na ongeveer een week ontstaat er een nieuwe huidlaag. Een wat branderig gevoel bij het plassen is normaal, dit verdwijnt meestal als het kind door plast.


Leefregels en adviezen

Mogelijke complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico. Ook na een besnijdenis bestaat een kleine kans op complicaties die na elke operatie kunnen voorkomen zoals een nabloeding, wondinfectie of koorts. Als er complicaties zijn, neemt u contact op. Als de ingreep is uitgevoerd door de uroloog, neemt u dan contact op met polikliniek urologie. Als de ingreep is uitgevoerd door de chirurg, neemt u dan contact op met polikliniek chirurgie.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat uw kind op tijd aanwezig is. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden op het secretariaat chirurgie T 0187 60 71 05 of 0187 60 71 04, of op het secretariaat urologie
T 0187 60 71 90.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.


Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

DigiD voor kinderen

Inloggen in Mijn Van Weel-Bethesda kan met de DigiD van het kind. Een DigiD kan online aangevraagd worden via digid.nl. Het duurt daarna ongeveer 3 werkdagen voordat deze gebruikt kan worden. Kinderen van 14 jaar of ouder moeten zelf een DigiD aanvragen en gebruiken. U mag als gezagdragende ouder of verzorger het medisch dossier van uw kind inzien, maar op welke manier is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. U leest hier meer over op onze website.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: B61
Laatst bijgewerkt op: 19-03-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien