Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Plastische chirurgie

Borstreconstructie

Borstreconstructie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Hier vindt u algemene informatie over een borstreconstructie in ons ziekenhuis. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te lezen. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier beschreven. Indien voor u van toepassing zullen aanvullingen en/of wijzigingen op deze informatie altijd door uw arts/verpleegkundige aan u worden meegedeeld. Hoelang u na de operatie in het ziekenhuis moet blijven, hangt onder meer af van de uitgebreidheid van de operatie, uw conditie en de opvang die er thuis is.


Borstreconstructie

Het doel van een borstreconstructie is om een borst te maken die de vorm en grootte van de andere of oude borst zo goed mogelijk benadert. Een borstreconstructie kan worden uitgevoerd met een inwendige prothese en/of met lichaamseigen weefsel. Lichaamseigen weefsel is meestal afkomstig van de rug (grote rugspier, lattisimus dorsi) of buik.
Een directe of primaire reconstructie wordt gelijktijdig uitgevoerd met een borstamputatie. Een uitgestelde borstreconstructie wordt op een later tijdstip uitgevoerd en wordt een secundaire reconstructie genoemd.

Resultaat na de operatie

Het doel van een borstreconstructie is een borst te maken die de vorm en grootte van de andere of oude borst zo goed mogelijk benadert. Een gereconstrueerde borst is echter nooit hetzelfde als de oorspronkelijke borst.
 • De huid zal littekens hebben van de amputatie en van de reconstructie.
 • Het gevoel van de gereconstrueerde borst(en) en tepel(s) verandert of is afwezig.
 • De vorm van de gereconstrueerde borst(en) is anders dan die van de gezonde borst of, bij preventieve borstverwijdering, van uw eigen borsten.

Tissue expander

Soms wordt er eerst een tissue expander geplaatst. Dit is een ballonnetje dat na de operatie regelmatig wordt gevuld met een steriele zoutoplossing. Dit gebeurt via een naald die van buitenaf, door de huid heen, in het ventiel van de tissue expander wordt geprikt. Hier voel je weinig van. Zo worden de huid en spier stukje bij beetje opgerekt. Na ongeveer 4 tot 6 maanden volgt er een nieuwe operatie waarbij de tissue expander door de definitieve siliconen prothese.

Aanvullende operaties

Op de polikliniek zal uw plastisch chirurg ook met u de mogelijkheden bespreken om eventueel een tepel te reconstrueren of een correctie uit te voeren aan de andere borst om de symmetrie te verbeteren. Als er een tissue expander is geplaatst, kan het plaatsen van de definitieve prothese vaak gecombineerd worden met een correctie van de andere borst.

Wondzorg

 • Als het wondverband al in het ziekenhuis is verwijderd, mag u douchen. De wond mag hierbij nat worden.
 • Als de wond afgedekt is met een wondfolie mag u ook direct na de operatie douchen.
 • Als er huidkleurige (hecht)pleisters op de wond zitten, moet u deze laten zitten. Deze worden door de arts op de polikliniek verwijderd.
 • Het advies is om 24 uur per dag een sport BH (of stevige BH met brede schouderband zonder beugels) te dragen gedurende 6-8 weken. Dit bevordert de wondgenezing zonder ‘zwaartekracht’.
 • In sommige gevallen adviseert uw plastisch chirurg om naast de sport BH ook een borstband te dragen. Deze draagt u aan de bovenkant van uw borsten en voorkomt dat de tissue expander of prothese omhoog verplaatst. Deze krijgt u in het ziekenhuis.
 • Het advies is om gedurende 6-8 weken na de operatie niet op de buik te slapen.

Drains

Tijdens de borstreconstructie worden meestal in of bij de wond een drain of meerdere drains aangebracht om overtollig wondvocht af te voeren. Afhankelijk van de drainproductie wordt de drain tijdens of na uw opname verwijderd. Indien u met ontslag gaat met drain, krijgt u hiervoor duidelijke instructies en informatie van de verpleegkundige.

Dagelijkse activiteiten

Als bij u een definitieve prothese of een tissue expander is geplaatst, is het van belang uw arm de eerste 6 weken niet boven schouderniveau te heffen. U mag 6 weken niet zwaar tillen (niet meer dan 5 kg). Na deze 6 weken moet u rustig opbouwen tot normaal. U mag de eerste 2 weken alleen lichte werkzaamheden uitvoeren. Ga hierbij niet over uw pijngrens. Zo voorkomt u dat de prothese verschuift.
Het verlies van de schouderfunctie door het verplaatsen van de rugspier (latissimus dorsilap) is meestal beperkt. In het algemeen kan het verlies door aangrenzende spieren goed worden opgevangen.
De eerste weken na de operatie wordt zelfstandig autorijden afgeraden. Wanneer autorijden weer verantwoord is, hangt af van hoe voorspoedig uw herstel verloopt. Meestal is dit na 2-4 weken.

Sporten

U mag de eerste 6 weken na uw operatie niet sporten. Na 6-8 weken mag u rustig opbouwen (ook tennis, nordic walking, schaatsen of skiën zijn in principe toegestaan).

Werkhervatting

Meestal vindt werkhervatting plaats zodra u zich daar goed voor voelt. Bespreek met uw behandelend arts wanneer u uw werkzaamheden mag hervatten, dit kan per operatie verschillen en hangt ook af van uw werkzaamheden.

Psyche

Na een borstoperatie zijn gevoelens als angst, onzekerheid en verdriet, veel voorkomende emoties. Probeer hierover te praten met uw familie en/of naasten. U kunt ook contact opnemen met de mammacare via de polikliniek chirurgie. Verder kunt u contact opnemen met uw huisarts en/of lotgenotencontact via de Borstkankervereniging Nederland.

Roken

Roken heeft een slechte invloed op de wondgenezing en is slecht voor uw gezondheid en herstel. Indien u rookt, is het verstandig om te stoppen met roken, bij voorkeur 3 weken voor de operatie. Wanneer u hulp wilt bij het stoppen met roken, dan zou dit kunnen via de ‘stop-met-roken poli’ van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis kunnen. Neem hiervoor contact op met de verpleegkundige van de afdeling tijdens uw opname. Na uw ontslag kunt u contact opnemen met de polikliniek chirurgie.

Aandachtspunten

 • Een MRI-scan is verboden bij een tissue expander. Door het metalen plaatje in de tissue expander kan een MRI brandwonden veroorzaken en ertoe leiden dat de tissue expander verschuift.
 • Vliegen en door de detectiepoort gaan is met een tissue expander geen probleem. Voor de zekerheid kunt u wel het pasje met informatie over uw tissue expander meenemen voor het geval het alarm afgaat.
 • Vanaf minimaal 4 weken na de operatie mag u in de sauna. Let wel op dat de wond goed genezen is.
 • Zon of onder de zonnebank mag als de wond goed genezen is. De eerste 6 maanden na de operatie mag dit niet zonder sunblock of met onbedekte huid in verband met kans op blijvende rode verkleuring van het litteken.

Complicaties

Tijdens en na een operatie is er altijd kans op een complicatie.
 • Er is kans op nabloedingen en infecties. Een tweede ingreep is dan soms noodzakelijk. Bij aanwijzingen voor een infectie (roodheid, warme borst, koorts, koude rillingen, enz.) direct contact opnemen met het ziekenhuis.
 • Wondgenezingsstoornissen.
 • Er zijn risico’s verbonden aan het gebruik van kunstmateriaal (siliconen prothese) Op de website van de Nederlandse Vereniging van Plastische Chirurgie (www.nvpc.nl) staat een bijsluiter waarin alle voor- en nadelen worden beschreven.
 • Afsterven van het weefsel. Dit is een zeer zeldzame complicatie.
Als er nog andere specifieke risico's voor u zijn, zal uw arts deze met u bespreken.

Websites

Borstkankervereniging Nederland www.borstkanker.nl
Nederlandse Vereniging van Plastische Chirurgie www.nvpc.nl
Pink Ribbon www.pinkribbon.nl
KWF kankerbestrijding www.kwf.nl

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.Foldernummer: B59
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien