Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u barbotage toe te passen. Hier krijgt u informatie over de behandeling die plaatsvindt op de afdeling radiologie van het Spijkenisse Medisch Centrum. De controles vinden weer plaats in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
Wat is barbotage?
U heeft schouderklachten die veroorzaakt worden door kalkafzettingen of verkalkingen in de pezen van de schouder. Een barbotagebehandeling van de schouder heeft als doel de kalkafzettingen in de schouder op te lossen. Met een echografie spoort de radioloog de kalkafzettingen op, prikt de kalkafzettingen aan en spoelt ze uit. Door het aanprikken en spoelen wordt de genezing van de schouderpees (pezen) op gang gebracht. Hierdoor verdwijnen op termijn de pijnklachten. U corticosteroïden (ontstekingsremmers) en vloeibare pijnstillers uw klachten onvoldoende hebben verholpen.
De afdeling Radiologie
Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de behandeling. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren van deze behandeling en het beoordelen hiervan. De radiodiagnostisch laborant assisteert de radioloog bij de uitvoering van de behandeling. Ook voert deze de behandeling in opdracht van de radioloog zelfstandig uit.
Voorbereiding
- Bent u overgevoelig voor jodium, pleister, latex of medicijnen?
- Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn?
- Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen (antistolling)?
Meld dit dan aan de orthopedisch chirurg en aan de radioloog voor het onderzoek.
Voorbereiding onderzoek
Eten en drinken
Op de dag van de behandeling mag u gewoon eten en drinken. Ook uw medicijnen mag u gewoon gebruiken, tenzij er iets anders met u is afgesproken.
Bloedverdunnende medicijnen
Gebruikt u een bloedverdunnend medicijn zoals Acenocoumarol (Sintrommitis®) of Fenprocoumon (Marcoumar®) dan is het belangrijk dat u die tijdelijk niet inneemt. Ook als u een NOAC (Dabigatran®, Rivaroxaban® of Apixaban®) gebruikt is het van belang dat deze tijdelijk niet ingenomen wordt. Overleg altijd met uw behandelend arts of u met uw bloedverdunnende medicijnen mag stoppen.
Wat neemt u mee?
- Verzekeringsbewijs.
- Afsprakenkaart (indien in uw bezit).
- Legitimatiebewijs.
- Actuele medicijnlijst en uw medicijnen in originele verpakking.
De behandeling
U meldt zich 10 minuten voor de afgesproken tijd bij de afdeling Radiologie van het Spijkenisse Medisch Centrum.
Tijdens de behandeling ligt u met ontblote schouder op een behandeltafel. Met behulp van echografie ordt de grootte en de plaats van de kalkafzetting bepaald. De huid wordt eerst schoongemaakt en ontsmet. Daarna krijgt u met een prik een verdoving in de schouder. Onder echogeleiding wordt de verkalking in de pees aangeprikt en omspoeld met vocht. Soms verlaat een deel van de kalk via de naald direct het lichaam. Als dit niet gebeurt wil het zeker niet zeggen dat de behandeling geen nut heeft gehad. Door de
reactie van het lichaam op het prikken, wordt de rest van de kalk door het lichaam opgenomen. Dit proces geeft de eerste paar dagen na de behandeling meestal meer pijnklachten dan voor de behandeling. Langzaam nemen de pijnklachten af en verdwijnt de kalk. Bij 75% van de patiënten brengt deze behandeling de klachten terug tot een aanvaardbaar laag niveau. De behandeling duurt ongeveer 45 minuten.
Bijwerkingen
Meestal wordt aan het einde van de behandeling een ontstekingsremmend middel in de slijmbeurs gespoten (Kenacort A40). Een bijwerking van dit middel is dat er roodheid in het gezicht kan ontstaan. De roodheid trekt binnen enkele dagen weg. Als u meer klachten heeft dan alleen de roodheid kunt u contact opnemen met de huisarts.
Mogelijke complicaties
Bij iedere behandeling kunnen complicaties optreden. Bij barbotage is de kans hierop zeer klein. De mogelijke complicaties zijn:
- Pijn die niet genoeg afneemt na de behandeling en de revalidatieperiode (20-30%).
- Infectie van de schouder na behandeling. Indien de schouder gezwollen blijft en u koorts krijgt dient u contact op te nemen met uw behandelend orthopeed.
Controle afspraak
De controle afspraak(met daarbij een foto) heeft u al gemaakt toen u de datum van uw barbotage afspraak aan de assistente van de poli Orthopedie heeft doorgebeld. Dit is ongeveer zes weken na de behandeling. Eventueel kan in overleg met uw behandelend arts de behandeling worden herhaald indien de pijnklachten aanhouden of in de toekomst terugkeren.
Pijnstilling
Omdat de verdoving na ongeveer 1 uur is uitgewerkt mag u thuis paracetamol tot maximaal 4 x per dag 1000 mg gebruiken.
Leefregels
Wanneer mag ik weer autorijden?
U mag autorijden als uw schouder weer betrouwbaar aanvoelt en dus krachtig en stabiel genoeg is. Dit is doorgaans na een paar dagen.
Wanneer mag ik weer zwaar tillen of sporten?
De eerste 2 weken na de behandeling mag u niet zwaar tillen of sporten, tenzij u zeer weinig klachten ondervindt.
Wanneer mag ik weer werken?
De termijn waarop u uw werk kunt hervatten na de behandeling hangt af van het soort werk dat u doet. Bij schouderbelastend werk is een periode van 2 weken vermijden van de schouderbelasting aan te raden.
Hoelang kan mijn schouder pijnlijk blijven?
Tot een week na de behandeling kan uw schouder pijnlijk zijn. Als uw schouder gezwollen en rood wordt, in combinatie met koorts, neemt u contact op met het ziekenhuis of uw behandelend arts.
Advies voor de eerste 6 weken na de behandeling
Bewegen en normaal gebruik van de schouder/arm na de behandeling is belangrijk voor het herstel van de functie van de schouder.
- Doe geen activiteiten die de schouder zwaar belasten. Denk hierbij aan; tillen of dragen van zware tassen, helpen bij een verhuizing, ramen lappen, plafond witten.
- Beweeg en gebruik uw schouder/arm zo normaal mogelijk. Zo stimuleert u het herstellen van de functie van de schouder/arm. Bewegen is ook goed voor de genezing van de schouder. Beweeg ook tijdens uw dagelijks werk!
- Daarnaast is het belangrijk om de oefeningen te doen. Oefeningen zorgen ervoor dat er ontspanning ontstaat rond de schouder. Oefeningen voorkomen ook het stijf worden van de schouder.
Oefeningen
Alle oefeningen doet op u op geleide van de pijn. Dit betekent dat u oefent totdat pijn ontstaat, dan stopt u. Doe alle oefeningen in een rustig tempo. U mag de oefeningen zo vaak doen en herhalen als u wilt, maar oefen wel regelmatig. Neem hierbij tijd voor uzelf!!
Cirkelbeweging
U gaat iets voorovergebogen staan. Maak met gestrekte arm rustige cirkelbewegingen, alsof u in een pan roert. U doet dit in twee richtingen. Doe de oefening met een ontspannen slappe arm en doe de oefening met een aangespannen arm en vuist. Deze oefening zorgt voor ontspanning en controle van de arm-, schouder- en nekspieren. De oefening voorkomt ook het stijf worden van het schoudergewricht.
Schouder rollen
Laat uw armen langs het lichaam hangen terwijl u zit of staat. Maak grote draai bewegingen met de schouders (niet met de armen!). Doe deze oefening in twee richtingen, van voor naar achter, en van achter naar voren.
Pols/arm op de rug
Deze oefening doet u alleen op geleide van de pijn. Pak de pols van de pijnlijke arm achter de rug met de gezonde hand. Beweeg met de gezonde hand de pols iets langs de rug omhoog. Stop als u pijn voelt.
Arm omhoog langs deurpost
Neem een glad doekje of keukenrolpapiertje in de hand. Zet uw hand tegen de deurpost en glijdt langzaam langs de deurpost omhoog, tot zover u kunt. U mag hierbij een beetje pijn voelen. Dit is een lichte spieroefening voor uw schouder/arm.
Heffen van de arm met hulp van de gezonde hand
Pak met uw gezonde hand de pols van de pijnlijke arm. Til met uw gezonde hand de pijnlijke arm langzaam omhoog. Probeer zo ver mogelijk te komen. Herhaal de oefening een aantal keren. Doe deze oefening op geleide van de pijn en stop als u pijn voelt.
Elleboog heffen
Leg de hand van de pijnlijke arm op de andere schouder, doe dit zo nodig met de behulp van de andere hand. Als dit gelukt is, hef dan de elleboog vanuit deze stand omhoog. Ook nu zo nodig met behulp van de andere hand. Deze oefening doet u op geleide van de pijn, stop als u pijn voelt.
Bericht van verhindering
Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de afdeling Radiologie van Spijkenisse Medisch Centrum op T 0181 65 83 00 (08.00 - 16.30 uur).
Uw afspraak
Een eerste afspraak maken
Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.
Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen
U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal;
mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de
BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal
mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
BeterDichtbij app
Met de gratis
BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.