Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Gynaecologie

De bloedingspoli

De bloedingspoli

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

U heeft van uw huisarts een verwijzing gekregen naar de bloedingspoli. De bloedingspoli is een poli waar de gynaecoloog u in de ochtend onderzoekt. Dit onderzoek bestaat uit vragen, een lichamelijk onderzoek en een echo. Als er bij dit onderzoek aanleiding is om verder onderzoek te doen, of een kleine behandeling uit te voeren, dan kan direct gepland worden. Het doel is dat u alle onderzoeken krijgt die nodig zijn om tot een goede diagnose te komen en u met een behandelplan of zelfs al definitieve therapie verder te helpen.


Wat moet u meenemen naar de afspraak?

  • identiteitsbewijs,
  • menstruatie scorekaart en vragenlijst die u van tevoren heeft opgestuurd gekregen (niet voor patiënten met bloedverlies na de overgang).

Wanneer is de afspraak?

De afspraak wordt bij voorkeur gepland binnen veertien dagen na de eerste dag van de menstruatie. Dat is natuurlijk alleen nauwkeurig te bepalen als u een regelmatige cyclus heeft. Als u geen regelmatige cyclus heeft moeten wij er vanuit kunnen gaan dat u niet zwanger bent. Wij vragen u om dan minimaal één maand condooms te gebruiken of andere maatregelen te treffen. Als u de pil gebruikt kan het onderzoek op elke dag van de cyclus behalve tijdens de wat heviger dagen van de menstruatie.

Voor wie is de menstruatiepoli bedoeld?

  • vrouwen met hevig, langdurig of onregelmatig bloedverlies,
  • vrouwen met bloedverlies na de overgang.

De bloedings-poli

Eerste onderzoek

Tijdens de bloedings-poli neemt de gynaecoloog uw vragenlijst en uw scorekaart met u door en stelt aanvullende vragen. Hierna volgt een inwendig onderzoek dat bestaat uit een inwendige echo eventueel met watercontrast, een onderzoek met een eendenbek en eventueel een minicurettage met een dun buisje.

Watercontrast echo

Bij een echoscopie kan de baarmoederwand, -holte en de eierstokken vaak goed afgebeeld worden. Soms is er sprake van weefsel in de baarmoederholte. Om duidelijker af te beelden of er sprake is van een poliep, myoom (vleesboom) of dik slijmvlies, kan de gynaecoloog tijdens de echo wat water in de baarmoederholte spuiten waardoor er een beter onderscheid gemaakt kan worden. Meestal voelt u hiervan ten hoogste lichte kramp, lijkend op menstruatiepijn.

Minicurettage

Als er verdikt slijmvlies gevonden wordt kan de gynaecoloog ervoor kiezen om met een dun buisje wat weefsel weg te zuigen voor nader onderzoek door de patholoog. Het inbrengen van dat buisje en wegzuigen van weefsel kan kortdurend menstruatiepijn veroorzaken.

Na dit initiële onderzoek is er veelal voldoende duidelijkheid over de oorzaak van de klachten en kan de arts de verschillende behandelopties met u doornemen.
Er kan aanleiding zijn om met een hysteroscopie (kijkbuisje) in de baarmoeder verder te kijken naar wat de oorzaak is en in geval van een poliep of klein myoompje, dit weg te nemen. Dit onderzoek of deze behandeling kan direct gepland worden.
In geval van grotere myomen of poliepen kan het zijn dat de arts u een behandeling voorstelt onder sedatie en pijnstilling op de poliklinische behandelkamer of op de operatiekamer. Daarvoor moet een aparte afspraak gemaakt worden met een (evt. telefonische) screening bij de anesthesioloog.

Bericht van verhindering

Aangezien er een wachttijd is voor de bloedingspoli vragen wij u bij verhindering tijdig af te bellen zodat iemand anders uw plaats kan innemen.
T: 0187 60 71 20.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: B47
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien