Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Verloskundig Centrum CuraVita
Kindergeneeskunde

Borstvoeding geven met een tepelhoedje

Borstvoeding geven met een tepelhoedje

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Via deze weg willen wij u informeren over het geven van borstvoeding met een tepelhoedje. Borstvoeding en het gebruik van een tepelhoedje kan prima samen gaan. Het is echter goed om van een aantal zaken op de hoogte te zijn. Overige informatie over borstvoeding en kolven kun je hier nalezen.


Wat is een tepelhoedje?

Een tepelhoedje is een hulpmiddel bij het geven van borstvoeding. Het is een siliconen opzetstuk dat over de tepel en tepelhof wordt geplaatst zodat de baby beter kan drinken. Vaak is een tepelhoedje een tijdelijk hulpmiddel.

Wanneer wordt een tepelhoedje gebruikt?

Voor sommige baby’s is het direct drinken uit de borst moeilijk. Een tepelhoed kan (tijdelijk) helpen bij:

Welke tepelhoedjes zijn er?

Er zijn verschillende maten tepelhoedjes. Maten worden aangegeven in S, M en L. Bij het kiezen van de maat wordt er gelet op de breedte van de tepel (basis) en de grootte van het mondje van de baby. (maat tepelhoed komt niet overeen met de maten van de borstschelpen) laat je adviseren door kraamverzorgende, verpleegkundige of lactatiekundige voor de goede maat.

Hoe wordt een tepelhoedje geplaatst op de borst?

Hoe wordt de baby met tepelhoedje aangelegd?

Het aanleggen van de baby gaat met een tepelhoedje op dezelfde manier als het aanleggen zonder tepelhoedje. Het is wel belangrijk dat de baby ook met een tepelhoed een grote hap neemt zodat het gehele tepelhoedje in het mondje zit. Lipjes zijn naar buiten gekruld en de baby drukt het hoedje niet plat. Als de baby goed aangelegd is zie je bijna niet dat er een tepelhoedje tussen zit.

Het gebruik van een tepelhoedje bij premature baby’s

Sommige premature baby’s hebben moeite om de tepel goed diep te zuigen en het vacuüm vast te houden. Het blijkt dat bij deze baby’s het gebruik van een tepelhoedje juist helpt om goed te kunnen drinken. Gemiddeld kan de baby rond de uitgerekende datum rechtstreeks uit de borst drinken, zonder tepelhoedje.

Nadelen van een tepelhoedje


Hygiëne

Na het gebruik is het belangrijk om het tepelhoedje goed af te spoelen onder de kraan. Eerst met koud water en daarna met heet water. Het tepelhoedje goed drogen en daarna in een afgesloten bakje bewaren. Eén keer per dag het tepelhoedje drie minuten uitkoken met een scheutje natuurazijn.

Afbouwen van het tepelhoedje

Probeer regelmatig of de baby zonder tepelhoedje wil drinken. Het beste moment is als de baby niet te hongerig is. Bijvoorbeeld bij de tweede borst. Lukt het niet dan de baby weer met tepelhoedje aanleggen. Probeer het van tijd tot tijd. Soms lukt het beter als de baby half slaapt, of als moeder en baby huid op huid contact hebben. Als het niet lukt om het voeden met een tepelhoedje af te wennen, dan is ons motto: “Liever voeden met tepelhoed dan geen borstvoeding”.

Vragen

Bij vragen kun je terecht bij een van de lactatiekundigen van het ziekenhuis.

Lactatiekundig spreekuur

Het telefonisch spreekuur van de lactatiekundige van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is op maandag, dinsdag en donderdag van 08.00 - 12.00 uur. Op vrijdag alleen voor spoedvragen die niet kunnen wachten tot na het weekend. Je kunt de lactatiekundige bereiken via 06 53 58 12 95.

Lactatiekundig consult

Een lactatiekundig consult duurt ongeveer 1 uur en vindt plaats tussen 08.00 - 12.00 uur op maandag, dinsdag of donderdag. Je kunt een afspraak maken via 06 53 58 12 95. De kosten bedragen € 50,- per consult, inclusief een telefonische evaluatie. Dit krijg je veelal vergoed via de zorgverzekeraar. Vaak blijft nog een deel van de vergoeding over voor een eventueel lactatiekundig consult aan huis.

Vergoeding zorg

De basisverzekering vergoedt zorg die moeder en baby voor, tijdens en na de bevalling nodig hebben. Dit betekent dat de kosten voor de verloskundige, gynaecoloog en kraamverzorgende vanuit de basisverzekering worden vergoed. Wel kunnen er kosten (deels) ten laste komen van het verplichte eigen risico. Ook zijn er zorgvoorzieningen en behandelingen waarvoor je een eigen bijdrage moet betalen. Denk hierbij aan geneesmiddelen, laboratoriumonderzoek, kosten voor vervoer of de verplichte eigen bijdrage voor kraamzorg. In je zorgpolis kun je lezen welke zorg je vergoed krijgt door je zorgverzekering. Het type zorgpolis bepaalt bovendien of je zelf een zorgaanbieder mag kiezen.

Geboortezorg Zuid aan Zee

Voor iedere zwangere en partner in onze omgeving moet de geboortezorg vertrouwd, laagdrempelig en veilig aanvoelen. Vanuit de gedachte dat de zwangere centraal staat, wordt gewerkt vanuit één team en zet de coöperatie Geboortezorg Zuid aan Zee in op de juiste zorg door de juiste zorgverlener. Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is onderdeel van deze cooperatie.

Kijk op de website www.geboortezorgzuidaanzee.nl voor meer informatie over coöperatie Geboortezorg Zuid aan Zee en welke zorgverleners hierbij aangesloten zijn.
Foldernummer: B46
Laatst bijgewerkt op: 24-07-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien