Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Cardiologie

Pijn op de borst polikliniek

Pijn op de borst polikliniek

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

U heeft binnenkort een afspraak op de Pijn op de borst polikliniek in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Hier vindt u informatie over wat u kunt verwachten bij uw afspraak.


Programma

In een dagdeel zult u enkele onderzoeken ondergaan om een juiste diagnose te stellen en een eventuele behandeling in te zetten. Het programma bestaat uit een hartfilmpje, gesprek met de cardioloog, lichamelijk onderzoek, echocardiogram en een inspanningsonderzoek. Na de onderzoeken volgt een afrondend gesprek met de cardioloog.

Voorbereiding

Wilt u een recente medicijnlijst van uw apotheek meenemen en eventuele medicijnen die u zonder recept gebruikt. Neemt u gemakkelijk zittende kleding (bijvoorbeeld sportbroek) en goed sluitende sport, of wandelschoenen mee voor de fietsproef. U kunt iets te lezen meenemen voor de momenten dat u tussendoor moet wachten.

Bloed prikken

Enkele dagen voorafgaand aan het polikliniek bezoek laat u bloed prikken. U kunt zich op één van onze prikposten melden voor bloedafname. Als u bloed gaat prikken moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf 24.00 uur niets meer mag eten of drinken. Uw bloed wordt onder andere onderzocht op cholesterol en diabetes. De uitslag van het bloed krijgt u van de cardioloog als alle onderzoeken zijn gedaan. Na het bloed prikken mag u weer eten en drinken.

Intakegesprek bij de cardioloog

U heeft een intakegesprek met de cardioloog waar uw klachten worden besproken. De cardioloog zal lichamelijk onderzoek verrichten. De volgende onderzoeken zullen plaatsvinden:

Een hartfilmpje (ECG)

Het hartfilmpje registreert de elektrische activiteit van uw hart. Voor het onderzoek wordt u gevraagd uw bovenkleding uit te doen. U gaat liggen op een onderzoeksbank. De doktersassistente brengt wat koude vloeistof aan op uw borst, armen en benen en sluit daarna de elektroden aan. Dan wordt u gevraagd om zoveel mogelijk te ontspannen en kan de assistente het filmpje maken. U voelt hier niets van. Verder meet de doktersassistente uw lengte, gewicht en bloeddruk. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

Het Echocardiogram

Dit is een onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven om het hart af te beelden en de bloedstroom in het hart te meten. Het onderzoek geeft de cardioloog informatie over de structuur en de pompfunctie van het hart (zie “Echocardiogram”).

De fietsproef

Dit is een test waarbij gekeken wordt hoe het hart reageert bij inspanning. Voor het onderzoek wordt u gevraagd uw bovenkleding uit te doen. De hartfunctielaborant brengt daarna elektroden op uw borst aan. Deze elektroden zijn verbonden met een ECG-apparaat. Het apparaat registreert continu of er veranderingen in het hartritme zijn. Verder wordt uw bloeddruk gemeten. Iedere minuut moet u zich zwaarder inspannen. Daarvoor wordt de fiets zwaarder gezet. Na de inspanning moet u rustig uitfietsen. Als u tijdens het onderzoek klachten krijgt of de inspanning te zwaar voor u is, kunt u dit aangeven aan de laborant. Het onderzoek en de voorbereiding duurt in totaal 30 minuten. De inspanning op de fiets duurt ongeveer 10 minuten (zie “Fietsproef”).

Uitslag onderzoeken bij de cardioloog

De cardioloog bespreekt de uitslag van de onderzoeken dezelfde dag met u. Mocht het zijn dat de cardioloog het nodig vindt om andere onderzoeken voor u af te spreken dan hoort u dat in dit gesprek.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden.
T 0187 60 71 50

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: B32
Laatst bijgewerkt op: 20-02-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien