Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Botox tegen zweten

Botox tegen zweten

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u met botox te behandelen in verband met overmatig zweten. Hier kunt u nalezen wat deze behandeling inhoudt. Wij adviseren u de informatie ruim van tevoren door te nemen. Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek dermatologie.


Wat is het?

Botuline-toxine is een eiwit dat wordt aangemaakt door de bacterie Clostridium botulinum. Botuline-toxine heeft als geneesmiddel twee effecten:

Wat kan er gedaan worden tegen overmatig zweten?

Mensen met zeer overvloedige zweetproductie hebben een paar mogelijkheden om het zweten tegen te gaan:

Voor welke soorten overmatig zweten is de botox behandeling geschikt?

In principe kan de botuline-toxine worden toegepast aan de handpalmen, de voetzolen en de oksels. In de praktijk blijkt de behandeling vooral geschikt voor overmatig zweten in de oksels. Behandeling van de oksels is nauwelijks pijnlijk en het effect houdt relatief lang aan. Behandeling van voeten en handen is meestal zo pijnlijk dat speciale verdovingstechnieken nodig zijn. De werking houdt aan de handpalmen en de voetzolen ook meestal niet erg lang aan.

Wat doet botuline-toxine met de zweetklieren?

Botuline toxine blokkeert het ‘zweetsignaal’ tussen de zenuwtjes in de huid en de zweetklieren. De zweetproductie neemt dan sterk af of stopt geheel. Dit proces duurt ongeveer één tot twee weken. Het effect houdt een aantal maanden aan, daarna neemt de zweetproductie weer langzaam toe. Er groeien dan namelijk weer nieuwe zenuwuiteinden aan om de geblokkeerde zenuweinden te vervangen.

Zijn er bijwerkingen?

Botuline-toxine beïnvloedt de zenuwuiteinden die gevoelig zijn voor aanraking of pijn niet, maar als het in contact komt met zenuwen die spieren bedienen, wordt de werking hiervan ook tijdelijk geremd. Deze bijwerking komt maar zeer zelden voor. Sommige mensen die behandeld zijn met botuline-toxine hebben ervaren dat de zweetproductie elders op de huid iets toeneemt. Dit wordt ‘compensatoir zweten’ genoemd. Dit effect is zeldzaam, meestal licht en van voorbijgaande aard. Botuline-toxine therapie wordt niet toegepast bij zwangere vrouwen.

Risico’s en complicaties

Botox injecties geven over het algemeen weinig bijwerkingen. De complicaties die het vaakst voorkomen zijn:
Deze bijwerkingen zijn onschuldig en verdwijnen snel.

Een ander risico is dat het overmatig zweten zich verplaatst naar een ander lichaamsdeel. Bijvoorbeeld van de oksels naar de rug, of van de handen naar de oksels. Dit komt omdat de vochtafvoer niet verandert. Daarom gaat het zweet andere plaatsen van het lichaam zoeken om naar buiten te gaan. Het is van te voren niet goed te voorspellen wanneer en bij wie dit effect zal optreden.

De injectie gaat niet dieper dan de huid, zodat het effect van botuline-toxine beperkt blijft tot de zenuwen die de zweetklieren prikkelen. Heel soms kan een kleine hoeveelheid botuline-toxine zich verspreiden van de prikplaats en inwerken op een zenuw in de buurt die een spier bedient. Bij klinische onderzoeken voelde ongeveer 0,7% van de patiënten een lichte zwakte in de armen; dit hield niet aan en verbeterde zonder enige behandeling. Andere onschuldige en voorbijgaande plaatselijke huidverschijnselen zijn kleine bloeduitstortinkjes en een slap gevoel bij de prikpunten.

Omdat botuline-toxine een eiwit is, is er een kleine kans op griepachtige symptomen (vermoeidheid, lichte koorts, spierpijn). Deze verdwijnen na een paar dagen. U kunt ook enig ongemak voelen op de prikplaatsen. Meer informatie over de bijwerkingen kunt u vinden via onderstaande link:
www.apotheek.nl/medicijnen/botuline-a-toxine.

Werkt het bij iedereen?

Niet iedereen reageert op dezelfde manier op de injecties. Gemiddeld zal bij 90% een duidelijke verbetering van de klachten worden bereikt die de kwaliteit van leven van de patiënten verbeterd. Bij een kleine minderheid van de patiënten vallen de behandelingsresultaten tegen.

Hoe verloopt de behandeling in de praktijk?

Een dag van tevoren scheert u de okselbeharing weg In het gemarkeerde huidgebied wordt op gelijkmatige afstanden een kleine hoeveelheid botuline-toxine oplossing met een fijn naaldje zeer oppervlakkig in de huid gespoten. Wanneer u de behandeling voor de eerste keer onderging zal de behandelend arts u waarschijnlijk vragen om na enkele weken langs te komen voor controle.

Wordt de behandeling vergoed?

In veel gevallen wordt de behandeling niet vergoed. Het is echter wel verstandig om met uw verzekeraar contact hierover op te nemen, omdat soms een uitzondering op deze regeling wordt gemaakt.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden.
T 0187 60 72 15

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: B22
Laatst bijgewerkt op: 14-05-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien