Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Besnijdenis volwassenen

Besnijdenis volwassenen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemene informatie over besnijdenis bij volwassenen. Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.


Wat is een besnijdenis?

Bij een besnijdenis (circumcisie) wordt de voorhuid van de penis verwijderd. Deze ingreep wordt toegepast bij ernstige vernauwing van de voorhuid van de penis. Het gevolg van een vernauwing kan zijn dat moeilijkheden optreden bij het plassen, pijn tijdens een erectie en geslachtsgemeenschap of een ontsteking van de voorhuid en/of eikel.

Voorbereiding

We vragen u 3 dagen van te voren de schaamstreek te scheren.
De ingreep vindt plaats op de poliklinische operatiekamer en is onder plaatselijke verdoving. De basis van de penis is verdoofd, dus tijdens de ingreep voelt u dat u geholpen wordt, maar het doet geen pijn. Soms wordt er tijdens de ingreep extra verdoofd. U mag voor de ingreep gewoon eten en drinken, u hoeft niet nuchter te zijn.
U mag niet met eigen vervoer komen. Laat u halen en brengen of ga met het openbaar vervoer.

De ingreep

Tijdens de ingreep wordt de voorhuid geheel verwijderd. Vaak zijn verklevingen aanwezig tussen de voorhuid en de eikel. Deze worden tijdens de ingreep losgemaakt. Hierdoor is de eikel de eerste dagen na de ingreep vaak rood, gezwollen en geïrriteerd. De eikel is en blijft na de ingreep onbedekt. De huid van de eikel kan enkele weken gevoelig zijn. Dit kunt u verhelpen door de eikel met vaseline in te smeren. De eikel ‘went’ op den duur aan de nieuwe situatie.
De hechtingen lossen vanzelf op. Er wordt een drukverband aangelegd, deze haalt u er zelf na een of twee dagen af. De ingreep duurt ongeveer 30 minuten.

Risico’s en complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico. Ook na een besnijdenis bestaat een kleine kans op complicaties die na elke operatie kunnen voorkomen zoals een nabloeding of wondinfectie. Deze komen echter niet vaak voor.

Leefregels en adviezen

Voor een goed herstel na de ingreep adviseren wij u:
  • het drukverband na 24 tot 48 uur te verwijderen (indien aanwezig).
  • de eerste dagen een strakke onderbroek te dragen waarbij de penis omhoog ligt richting de navel
  • de eerste twee weken geen zware dingen te tillen en niet te zwemmen, te fietsen of te sporten
  • de eerste zes weken geen geslachtsgemeenschap te hebben.
U kunt de dag na de ingreep weer douchen (niet in bad), maar u mag geen zeep gebruiken in het wondgebied. Dep de wond droog met een schone handdoek. Bij wondpijn mag u voor pijnstilling paracetamol gebruiken, maximaal 4x daags 2 tabletten van 500 mg.

Herstel thuis

In de eerste periode thuis kunt u last hebben van de volgende klachten en verschijnselen:
  • een gezwollen en blauw/rood uitziende penis; dit verdwijnt binnen enkele weken.
  • een pijnlijk of branderig gevoel bij het plassen; dit verdwijnt vanzelf.
  • een gevoelige eikel, met name de eerste weken.
  • korstjes bij de hechtingen. De hechtingen zijn van oplosbaar materiaal en verdwijnen na ongeveer twee tot vier weken. De korstjes verdwijnen dan ook vanzelf.

Wanneer neemt u contact op?

Neem contact op met de polikliniek urologie als u de pijn erger wordt, er pus uit de wond komt, als u meer dan 38.5 graden koorts krijgt, of als u pijnklachten heeft die niet verdwijnen na het innemen van pijnstilling.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden op het secretariaat chirurgie T 0187 60 71 05 of 0187 60 71 04, of op het secretariaat urologie
T 0187 60 71 90.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.Foldernummer: B14
Laatst bijgewerkt op: 04-05-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien