Volgens afspraak met uw behandelend arts zult u een spierbiopsie ondergaan. Hier vindt u informatie over deze ingreep. Wij adviseren u deze van tevoren door te lezen.
Spierbiopsie
Een biopsie is een onderzoek waarbij een klein stukje weefsel uit een spier wordt genomen om het daarna te onderzoeken.
Doel van het onderzoek
Dit onderzoek wordt uitgevoerd om tot een diagnose te komen. Onderzoek van het spierweefsel geeft informatie over de vorm, de grootte, en de stofwisseling van de spiervezels en over een eventuele ontsteking. Een nauwkeurige diagnose is uiteraard belangrijk om de prognose, de behandeling of de eventuele erfelijkheid van de aandoening te bepalen. Bij een biopsie uit een spier wordt meestal een stukje spier uit het onder- of bovenbeen onderzocht, soms uit een arm.
Duur van het onderzoek
De totale ingreep duurt ongeveer 30 minuten.
Voorbereiding
- U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn; u mag gewoon eten en drinken.
- Wij adviseren u om gemakkelijke kleding aan te trekken zoals een wijde broek of rok.
- Indien u bloedverdunnende geneesmiddelen gebruikt kan een biopsie pas plaatsvinden indien u hiermee, na overleg met uw behandelende arts, een aantal dagen bent gestopt, Het gaat om de volgende geneesmiddelen:Sintrom(-mitis), Marcoumar, Acenocoumarol, Fenprocoumon, Ascal, Carbasalaatcalcium. Acetylsalicylzuur, Clopidogrel, Dabigatran, Pradaxa, Apixaban, Eliquis, Rivaroxaban of Xarelto.
- Als u overgevoelig bent voor bruine pleister, wilt u dat dan doorgeven?
Het onderzoek
U meldt zich op de afgesproken tijd bij de receptie van het ziekenhuis, en daarna op de afdeling dagverpleging op de eerste etage. In de onderzoekkamer wordt u gevraagd om op de onderzoekbank te gaan liggen of zitten. Tijdens het onderzoek kunt u uw eigen kleding dragen. De plaats van de biopsie wordt gedesinfecteerd en
plaatselijk verdoofd. Daarna maakt de arts een sneetje van ongeveer 2 cm in de huid. Met een speciaal tangetje wordt een klein stukje uit de spier geknipt, van ongeveer 0,5 x 0,5 x 0,5 cm. Op het moment dat het stukje spier wordt uitgenomen is dit even gevoelig, alsof u zich stoot aan de hoek van een tafel.
Na het onderzoek
Na het nemen van de biopsie plakt de arts enkele hechtstrips op het wondje. Hierop komt een pleister en een drukverband. Het drukverband kunt u na 24 uur verwijderen. U blijft nog een uur om te kijken of het verband niet te strak zit en te beoordelen of het bloeden gestelpt is. De pleisters dienen vijf dagen te blijven zitten en kunnen daarna voorzichtig door u zelf worden verwijderd. Gedurende deze vijf dagen dient de wond droog te blijven.
Uitslag
Het duurt minimaal drie weken voor de uitslag er is. Wanneer u nog geen afspraak heeft, moet u een afspraak bij de behandelend arts maken om de uitslag te bespreken.
Complicaties
Complicaties komen zelden voor bij deze ingreep.
Bericht van verhindering
Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo spoedig mogelijk te melden.
Uw afspraak
Een eerste afspraak maken
Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.
Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen
U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal;
mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de
BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal
mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
BeterDichtbij app
Met de gratis
BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.