Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Orthopedie & traumatologie
Chirurgie
Spoed Eisende Hulp

Botbreuken (botfractuur)

Botbreuken (botfractuur)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft een botbreuk bij u geconstateerd. Hier krijgt u een globaal overzicht van de klachten en de behandeling van een gebroken bot.


Wat is een gebroken bot en wat merkt u ervan?

Een andere naam voor een botbreuk is fractuur. Een botbreuk kan uiteenlopen van een scheurtje in het bot tot volledige verbrijzeling ervan. Een botbreuk doet altijd pijn. Er ontstaat een zwelling door de bloeduitstorting bij de breuk en normale bewegingen zijn vaak niet meer mogelijk.

Behandeling

De keuze van behandeling is mede afhankelijk van onderstaande factoren:
Voor de behandeling van fracturen is onderstaande mogelijk:

Er is eigenlijk geen behandeling nodig

Er zijn botbreuken die de arts niet hoeft te behandelen. Bijvoorbeeld een gebroken rib, vingertop of sleutelbeen. Met veel rust en oefeningen genezen deze breuken vanzelf. Hetzelfde geldt voor sommige typen van wervel- en bekkenfracturen.

Gipsbehandeling

Een gipsbehandeling houdt de gebroken botten zo goed mogelijk op hun plaats. Bij de botbreuk ontstaat een zwelling. De arts legt het gips daarom niet meteen helemaal om de breuk heen. De arts legt het gips eerst aan als een spalk, dus gedeeltelijk open. Hierdoor blijft er genoeg ruimte voor de zwelling en wordt de bloedsomloop in uw arm of been niet verstoord. Zodra de zwelling afneemt legt de arts het gips helemaal om de breuk heen, als dat nodig is. Bij een beenbreuk krijgt u misschien later nog loopgips. In de eerste tijd na het gipsen maakt de laborant enkele keren een röntgenfoto. De arts controleert dan of de botstukken goed op hun plaats blijven. Een gipsbehandeling is mogelijk als de botstukken niet of nauwelijks van hun plaats zijn gegaan. Bij kinderen heeft een gipsbehandeling bijna altijd de voorkeur.
Het gipsverband heeft enkele nadelen. Vaak moeten ook de gewrichten in de buurt van de breuk in het gips. Deze gewrichten worden stijf. Ook gebruikt u een aantal spieren niet, waardoor deze slap worden. In de botten die u tijdelijk niet gebruikt, ontstaat botontkalking.

Operatieve behandeling

Bij een operatie van een botbreuk maakt de arts de botstukken zo stevig mogelijk aan elkaar vast. Een operatie heeft voordelen ten opzichte van een gipsverband. U kunt direct na de operatie beginnen uw been of arm te oefenen. Uw spieren blijven stevig en de gewrichten soepel. Bovendien ontkalkt het bot niet. Ook kan de chirurg een afgebroken botstuk door een prothese vervangen.

Bij een operatie kan de chirurg verschillende technieken gebruiken.
Een operatie heeft ook nadelen. Alle risico’s die voor andere operaties gelden, gelden ook hier (bijvoorbeeld wondinfectie, bloeding, trombose, embolie, longontsteking en blaasontsteking). Vaak moet de chirurg het materiaal (plaatje, schroeven, pennen) na genezing ook weer uit het bot halen. Dat betekent dat u dan nog een keer geopereerd moet worden.
De behandelend arts legt uit waarom hij voor een bepaalde techniek kiest. Voor een beeldverslag van een operatie voor een gebroken bovenarm, onderarm, heup of enkel kunt u terecht op www.heelmeester.nl.

Tractie

Tractie is een behandeling van een botbreuk. Er wordt aan uw arm of been 'getrokken' om de botstukken op de goede plaats te houden. Dit gebeurt bijvoorbeeld met gewichtjes. Uw been kan daarbij op een speciale slede liggen, soms met een gipsspalk. De arts gebruikt deze methode als voorlopige behandeling, tot de omstandigheden goed genoeg zijn voor een gipsbehandeling of operatie.

Wanneer is tractie bijvoorbeeld nodig?

Mogelijke complicaties

Het kan zijn dat een breuk langzaam of helemaal niet geneest in de tijd die daar gemiddeld voor staat.

Een vertraagde genezing kan komen door:
Bij een vertraagde genezing kan de arts de botgroei stimuleren met geluidsgolven. De geluidsgolven komen uit een klein apparaatje. De golven stimuleren de cellen die bot aanmaken. Soms voorkomt deze behandeling een operatie. Helpt dit niet, dan is een (nieuwe) operatie nodig, vaak met bottransplantatie.

Vragen over uw operatie

Heeft u vragen over de planning van uw operatie? Neem dan contact op met de OK planners via 0187 - 607 627 op werkdagen van 7.30 tot 16.30 uur.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: B07
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien