Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Cardiologie

24-uurs bloeddrukmeting

24-uurs bloeddrukmeting

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een 24 uurs bloeddrukmeting te laten doen. Hier kunt u nalezen wat het onderzoek inhoudt. Wij adviseren u de informatie van tevoren door te lezen.


24 uurs bloeddrukmeting

Een 24 uurs bloeddrukmeting is een onderzoek waarbij met gebruik van een apparaat gedurende 24 uur uw bloeddruk wordt geregistreerd.

Doel van het onderzoek

Het onderzoek geeft de arts een nauwkeurig beeld van uw bloeddruk gedurende een dag en een nacht.

Voorbereiding

Kleding

Wij adviseren u, in verband met het aanbrengen van de apparatuur, gemakkelijk zittende kleding te dragen.

Medicijnen

Medicijnen kunt u volgens voorschrift van uw arts blijven innemen.
Voor het onderzoek zijn verder geen voorbereidingen nodig.

Het onderzoek

Bij ieder bezoek haalt u eerst uw dagticket bij de aanmeldzuil bij één van de ingangen. Gebruik hierbij een geldig legitimatiebewijs. U ontvangt een dagticket met daarop per afspraak (of opname) vermeld hoe laat en waar u wordt verwacht.
Kijk op de borden voor de juiste route.

Wij verzoeken u vervolgens zich te melden op de poli cardiologie. De functie assistent komt u halen als u aan de beurt bent. Het aanbrengen van de apparatuur duurt ongeveer 10 minuten. De functie assistent bevestigt de manchet van de bloeddrukmeter rond uw bovenarm. U mag de manchet gedurende de duur van het onderzoek (24 uur) niet afdoen. De manchet wordt verbonden met een apparaat.

Het apparaat draagt u in een tasje en kunt u gemakkelijk onder ruim zittende bovenkleding dragen. Bij een aantal apparaten hoort u een pieptoon voordat het apparaat de manchet gaat oppompen om een meting te doen. Vijf seconden later wordt uw bloeddruk gemeten. Het is belangrijk dat u uw arm vanaf de pieptoon tot het einde van de meting stil houdt. Overdag pompt de bloeddrukmeter drie keer per uur (elke 20 minuten) op. ‘s Nachts (tussen 23.00 uur en 07.00 uur) geeft het apparaat geen pieptoon en pompt hij één keer per uur op, dit om uw nachtrust zo min mogelijk te verstoren. Als de bloeddrukmeter vaker meet is dit waarschijnlijk een teken dat u de arm teveel beweegt of de slang afgekneld wordt. Als de manchet na verloop van tijd los gaat zitten, dan mag u het klittenband van de band wat strakker doen. Let op dat de slang niet afgekneld wordt.

Na het onderzoek

Na het aansluiten van de apparatuur gaat u weer naar huis.
Tijdens de 24 uur dat de metingen plaatsvinden mag u niet zwemmen, douchen of in bad. Ook mag u niet op een elektrische deken die aan staat slapen. We adviseren u voorzichtig om te gaan met het apparaat. Daarnaast is het van belang dat de manchet goed op zijn plaats blijft zitten.

Inleveren apparaat

Na 24 uur verwijdert u zelf het kastje en zet u het apparaat uit. Wilt u het kastje zo spoedig mogelijk in de meegekregen envelop af geven bij de poli cardiologie. In het apparaatje zijn uw patiëntengegevens en de meetresultaten opgeslagen.
In overleg mag u het apparaat ook inleveren bij de afsprakenbalie op één van onze buitenpoliklinieken (Hellevoetsluis/Brielle).

Uitslag

Uw arts beoordeelt de gegevens. Deze beoordeling vindt plaats op een later tijdstip. De uitslag krijgt u tijdens het eerstvolgende polikliniekbezoek. Op dat moment bespreekt de arts ook het eventuele vervolgtraject met u.

Complicaties

Een 24 uurs bloeddrukmeting is een veilige onderzoeksmethode, waar geen risico’s aan verbonden zijn.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden.
T 0187 60 71 50

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: B05
Laatst bijgewerkt op: 27-02-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien