U bent of uw naaste is drager van een bijzonder resistent micro-organisme (BRMO). Via deze weg geeft Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis u algemene informatie over BRMO’s en de maatregelen die we nemen om verspreiding te voorkomen. Wij adviseren u om deze informatie zorgvuldig te lezen.
Algemeen
Iedereen draagt bacteriën bij zich, zowel op de huid als in het lichaam. Ze hebben vaak een nuttige functie. Sommige bacteriën kunnen infecties veroorzaken; deze infecties worden vaak behandeld met antibiotica. Antibiotica doodt bacteriën of remt de groei ervan. Bepaalde micro-organismen kunnen ongevoelig (resistent) worden voor de gangbare antibiotica. Deze bacteriën worden BRMO genoemd. Er is een beperkt aantal antibiotica dat wel werkzaam is als een infectie met een BRMO optreedt. Met deze antibiotica moet zuinig worden omgegaan omdat de bacterie hier anders ook ongevoelig voor kan worden. De naam Bijzonder Resistente Micro Organismen (BRMO) is de verzamelnaam voor al deze verschillende bacteriën.
Dragerschap
BRMO komt vaker voor binnen een ziekenhuisomgeving omdat in een ziekenhuis veel antibiotica worden gebruikt. Patiënten kunnen drager worden van een BRMO. Een BRMO geeft meestal geen ziekteverschijnselen bij gezonde mensen. Zij dragen de bacterie bij zich, meestal in de darmen. Dit noemt men dragerschap.
Bij mensen met een verminderde weerstand kan een BRMO infecties veroorzaken, net als andere bacteriën (die wel gevoelig zijn voor antibiotica) dat kunnen.
Verspreiding
Een BRMO kan zich verspreiden via handen en voorwerpen. In een ziekenhuis verblijven veel patiënten dicht bij elkaar, wat de kans op verspreiding van deze bacteriën vergroot. Daarnaast hebben patiënten in het ziekenhuis vaak een verminderde weerstand en zijn vatbaar voor infecties. Juist om verspreiding van deze resistente bacteriën onder patiënten te voorkomen, gelden landelijke richtlijnen, die ook in ons ziekenhuis worden toegepast.
Wanneer u ons ziekenhuis binnenkomt voor een afspraak met een specialist op de polikliniek of via de spoedeisende hulp, dan vragen wij u te melden of u op een of andere wijze in contact bent geweest met bijzonder resistente bacteriën. Voordat u wordt opgenomen voor (verder) onderzoek of behandeling wordt een vragenlijst met betrekking tot BRMO met u doorgenomen
Isolatiemaatregelen.
Indien bij u een BRMO is aangetroffen en u wordt in ons ziekenhuis opgenomen voor behandeling of onderzoek, dan worden isolatiemaatregelen genomen. Dit voorkomt de verspreiding van de bacterie naar andere patiënten in het ziekenhuis. Alle onderzoeken en behandelingen die voor u nodig zijn, kunnen wel gewoon plaatsvinden.
Tijdens uw opname betekent dit voor u het volgende.
- U wordt apart verpleegd op een eenpersoonskamer.
- U verlaat de kamer alleen voor onderzoek of operatie.
- Ziekenhuismedewerkers die op de kamer komen en fysiek zorgcontact met u hebben, dragen een schort, handschoenen en nemen zo nodig andere beschermende maatregelen (zoals mond/neusmasker, muts).
- Wanneer u voor onderzoek naar een andere afdeling gaat, worden ook daar voorzorgsmaatregelen genomen om verspreiding van de BRMO tegen te gaan.
De isolatiemaatregelen blijven gedurende uw hele opnameperiode van kracht.
Registratie en einde isolatiemaatregelen
Als drager van een BRMO wordt u geregistreerd in het digitale informatiesysteem van het ziekenhuis. Bij ieder bezoek dat u aan het ziekenhuis brengt, is dan duidelijk dat u drager bent van een BRMO en kunnen tijdig voorzorgsmaatregelen worden getroffen om verspreiding te voorkomen. Bij een eventuele heropname betekent dit, dat u opnieuw in isolatie wordt verpleegd. Wanneer langer dan 12 maanden geen nieuwe BRMO bij u wordt gekweekt, wordt na overleg met de deskundige infectiepreventie en de arts-microbioloog de registratie uit het digitale informatie systeem van het ziekenhuis verwijderd en zijn isolatiemaatregelen niet meer nodig bij een volgende opname. Indien dan opnieuw een BRMO bij u wordt gevonden, zijn de isolatiemaatregelen weer noodzakelijk. U wordt dan ook opnieuw geregistreerd.
Behandeling
Als u alleen drager bent van een BRMO hoeft u niet te worden behandeld. Infecties met een BRMO worden wel met antibiotica behandeld. In het laboratorium wordt getest welke antibiotica werkzaam zijn tegen deze bacterie.
Bezoek
Uw familie en vrienden mogen in het ziekenhuis gewoon bij u op bezoek komen. Wel melden bezoekers zich eerst bij de balie op de verpleegafdeling, waar zij instructies krijgen over de te nemen maatregelen. Eventueel andere voorschriften staan aangegeven op de isolatiekaart bij de ingang van de kamer. Bij het verlaten van de kamer wassen of te desinfecteren zij de handen met handalcohol.
Wat kunt u zelf doen om verspreiding te voorkomen
De belangrijkste maatregel om verspreiding van een BRMO te voorkomen, is de handen te wassen met water en zeep of te desinfecteren met handalcohol
- voor het eten,
- na toiletbezoek (ook wanneer u gebruik maakt van de po of het urinaal!).
Bezoek polikliniek en functieafdeling bij BRMO-dragerschap
Bij een bezoek aan de polikliniek of functieafdeling gelden in principe geen extra maatregelen.
Maatregelen thuis
In de thuissituatie vormt een BRMO geen probleem. Het is voldoende de algemeen geldende hygiënemaatregelen na te leven. Dit betekent regelmatig uw handen wassen met water en zeep, in ieder geval voor het (bereiden van) eten en na ieder toiletbezoek.
Voor uw gezin en andere sociale contacten heeft uw BRMO-dragerschap geen enkele consequentie. U kunt zonder beperkingen uw dagelijkse gang van zaken voortzetten. U kunt bijvoorbeeld gewoon boodschappen doen, visite ontvangen, naar school, werk en naar een verjaardag gaan. Thuis gaat u om met uw huisgenoten zoals u gewend bent.
Mocht u na ontslag uit het ziekenhuis gebruik maken van bijvoorbeeld fysiotherapie of thuiszorg of onder behandeling zijn/opgenomen worden in een andere instelling of ziekenhuis, dan is dat geen enkel probleem. Wel is het belangrijk dat u meldt dat u drager bent van een BRMO. Zij kunnen hier dan rekening mee houden.
Tot slot
De medewerkers van het ziekenhuis realiseren zich, dat bovenstaande maatregelen voor u en uw omgeving ingrijpend kunnen zijn. Deze maatregelen zijn echter bedoeld om medepatiënten, medewerkers en bezoekers te beschermen. Wij rekenen op uw begrip hiervoor. Voor vragen kunt u te allen tijde terecht bij het verplegend personeel en/of uw behandelend arts. Zij kunnen u ook in contact brengen met de deskundige infectiepreventie voor meer specifieke informatie over dit onderwerp.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de
BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal
mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
BeterDichtbij app
Met de gratis
BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.