Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Maag, Darm, Lever
Longgeneeskunde

Bronchoscopie

Bronchoscopie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Binnenkort krijgt u een bronchoscopie. Uw longarts heeft u verteld wat het onderzoek inhoudt. Hier kunt u het nog eens nalezen.


Wat is een bronchoscopie?

Een bronchoscopie is een onderzoek van de longen. Met een kijkapparaat, een scoop, kan de longarts de binnenzijde van de longen inspecteren. Een scoop is een bestuurbaar, dun en buigzaam slangetje. De slang wordt via de neus of via de mond in de longen gebracht. Tijdens de scopie wordt vaak wat weefsel afgenomen voor verder onderzoek.

Doel van het onderzoek

Het onderzoek wordt gedaan om eventuele afwijkingen aan uw luchtpijp of longen op te sporen, die mogelijk de oorzaak zijn van uw klachten.

Voorbereiding

Medicijngebruik

Het is belangrijk dat uw longarts weet welke medicatie u gebruikt. Dit geldt vooral voor het gebruik van bloedverdunnende middelen, deze geven namelijk kans op een nabloeding. In overleg met de longarts wordt het gebruik van bloedverdunnende medicijnen meestal een aantal dagen voorafgaand aan het onderzoek gestopt.

Nuchter

Voor dit onderzoek is het noodzakelijk dat u nuchter bent. Dat wil zeggen dat u de dag van het onderzoek vanaf middernacht (24:00 uur) niet meer mag eten, drinken of roken. Noodzakelijke medicatie kunt u, in overleg met uw longarts, de ochtend van het onderzoek wel vroeg innemen met een slokje water.

Kleding advies

Wij adviseren u om tijdens het onderzoek gemakkelijk zittende kleding te dragen.

Het onderzoek

Voor de voorbereiding van het onderzoek vragen wij u om een half uur van tevoren aanwezig te zijn. U mag na aanmelden bij de ingang plaatsnemen in de wachtkamer van de interne poli (route E01-40), hier wordt u door een endoscopieverpleegkundige opgehaald. U mag plaatsnemen op een onderzoeksbed. Om te beginnen worden uw neus en keel goed verdoofd met druppels en een spray. Dit kan wat vervelend aanvoelen, maar hoe beter u verdoofd bent, hoe minder last u van het onderzoek zult hebben. Vlak voor we het onderzoek starten verdooft de longarts nog iets dieper in de keel, bij de stembanden. Ook tijdens het onderzoek wordt nog extra verdoofd.

Na het verdoven kunnen we starten met het onderzoek, de longarts wordt hierbij geassisteerd door twee endoscopie verpleegkundigen. De scoop wordt via de neus of keel ingebracht in de luchtwegen. Wanneer de scoop via de mond wordt ingebracht, is het noodzakelijk dat vooraf losse gebitsonderdelen en piercings in/rondom de mond worden verwijderd. Ook krijgt u in dit geval een bitje in de mond om de scoop te beschermen.

Wanneer de scoop wordt ingebracht kunt u wat gaan hoesten en/of kokhalzen. Het is belangrijk dat u zich zoveel mogelijk probeert te ontspannen, de verpleegkundigen zullen u hierbij begeleiden. U kunt gewoon doorademen door uw neus of uw mond. Het is belangrijk om niet te praten tijdens het onderzoek, dit kan uw stembanden beschadigen.

Vaak wordt tijdens het onderzoek wat vocht en/of weefsel afgenomen voor onderzoek. Dit kan worden gedaan door middel van een borsteltje dat wat slijm en weefsel afneemt, waarna vaak wat steriel vocht wordt ingespoten en weer opgezogen. Ook kan er een biopt worden afgenomen. Deze verrichtingen zijn niet pijnlijk, maar kunnen wel een hoestprikkel opwekken.

Het onderzoek neemt inclusief de voorbereiding ongeveer 30 minuten in beslag.

De uitslag

Na afloop van het onderzoek vertelt de longarts u globaal de bevindingen. Vaak moet echter het resultaat van weefselonderzoek worden afgewacht en heeft u een afspraak op de poli.

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt u naar de dagbehandeling gebracht om even bij te komen en wat te eten en drinken. Omdat uw keel verdoofd is, mag u pas 90 minuten na afloop van het onderzoek weer beginnen met een slokje drinken. Als dat goed gaat krijgt u wat te eten en drinken waarna u naar huis mag.

Bronchoscopie met sedatie

Wanneer u met uw longarts heeft afgesproken dat u een roesje krijgt bij het onderzoek, wordt tijdens de voorbereiding ook een infuusnaaldje geprikt. Het roesje krijgt u toegediend vlak voor de start van het onderzoek. Het is in dit geval noodzakelijk dat iemand u begeleidt bij het naar huis gaan. U mag de gehele dag niet zonder begeleiding deelnemen aan het verkeer (lopen, fietsen en autorijden) en geen belangrijke beslissingen nemen.

Klachten na het onderzoek

Complicaties

Een bronchoscopie is een onderzoek waar over het algemeen weinig risico's aan verbonden zijn. Heeft u toch last van de volgende klachten:
Neemt u dan contact op via onderstaande contactgegevens:

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met Poli Longgeneeskunde, te bereiken op werkdagen van 9:00-17:00.
T 0187 60 71 96

Bij spoed buiten kantoor uren:

Binnen 30 dagen na ontslag uit het ziekenhuis, mag u contact opnemen met de Spoedeinde Hulp. Buiten kantooruren kan het mogelijk zijn dat u via dit nummer wordt doorverwezen naar het Maasstad Ziekenhuis.
T 0187 60 72 90

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.





Foldernummer: B01
Laatst bijgewerkt op: 23-04-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien