Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Gynaecologie
Verloskundig Centrum CuraVita

Aspirinegebruik tijdens de zwangerschap

Aspirinegebruik tijdens de zwangerschap

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

U heeft met uw verloskundige en behandelend gynaecoloog besproken om in uw zwangerschap uit voorzorg aspirine (Acetylsalicylzuur) in te nemen. Aspirine in de zwangerschap is zinvol gebleken bij vrouwen met een hoog risico op het ontwikkelen van zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) en bij vrouwen met een hoog risico op de geboorte van een te klein kind (foetale groeirestrictie).


Wat is aspirine?

Aspirine is op de markt gebracht als medicijn tegen pijn en/of ontsteking. Het wordt ook voorgeschreven als bloedverdunner. Recent onderzoek toont aan dat aspirine in een lage dosis gegeven kan worden ter voorkoming van slechte zwangerschapsuitkomsten bij vrouwen die daarop een verhoogd risico hebben.

Werking van aspirine in de zwangerschap

In een normale zwangerschap ontwikkelt zich in het eerste trimester de moederkoek (placenta). Belangrijk in deze ontwikkeling is de aanleg van bloedvaten die nodig zijn voor de uitwisseling van zuurstof en voedingsstoffen tussen de moeder en kind. Bij vrouwen met een zwangerschapsvergiftiging is er een afwijkende aanleg van deze bloedvaten. Uit voorzorg aspirine toedienen in de zwangerschap leidt tot een verwijding van de bloedvaten waardoor er een betere bloeddoorstroming ontstaat dat weer leidt tot een betere stofwisseling tussen moeder en kind.

Wanneer kom je voor aspirine in aanmerking?

Je hebt een hogere kans op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk of pre-eclampsie wanneer één van onderstaande situaties op jou van toepassing is:

Je hebt ook een verhoogde kans wanneer 2 of meer van onderstaande situaties op jou van toepassing zijn:

Wat kunt u zelf doen?

Als u rookt, is het heel belangrijk om hiermee te stoppen. Vraag uw verloskundige of gynaecoloog zo nodig om hulp. Verder is een gezonde leefwijze en eetpatroon van groot belang. Probeer niet teveel aan te komen in de zwangerschap, dit geldt vooral als u voor de zwangerschap al overgewicht had. Probeer zoveel mogelijk te blijven bewegen in de zwangerschap.

Dosering

Bij voorkeur wordt bij 12 weken, en uiterlijk bij 16 weken zwangerschap met aspirine gestart. Uw arts raadt u aan eenmaal daags 100 mg aspirine in te nemen. Het beste is het in te nemen voor het slapen, dan is de opname beter. De behandeling wordt voortgezet tot een zwangerschapsduur van 36 weken.

Calcium

Tevens zal uw arts u extra calciumtabletten voorschrijven. Het is gebleken dat dit ook het risico op pre-eclampsie verkleint.

Veiligheid

Er zijn geen aanwijzingen dat acetylsalicylzuur leidt tot afwijkingen bij uw baby, zowel niet op korte termijn als op lange termijn. Er is geen verhoogde kans op miskramen, vaginaal bloedverlies in de zwangerschap, loslaten van de placenta of meer bloedverlies bij de bevalling. Een ruggenprik blijft gewoon mogelijk.

Bijwerkingen

U zou wat maag/darmklachten kunnen ervaren. Zelden komt een maagbloeding voor. Als u maagklachten krijgt, neem dan contact op met uw verloskundige of gynaecoloog.

Contra-indicaties

Indien u bekend bent met 1 van de volgende punten adviseren wij u geen aspirine in te nemen of dit eerst met uw behandelend arts te bespreken:

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan gerust contact op met de polikliniek gynaecologie van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en maak een belafspraak bij een gynaecoloog. U kunt uw vragen ook stellen aan uw verloskundige.

Geboortezorg Zuid aan Zee

Voor iedere zwangere en partner in onze omgeving moet de geboortezorg vertrouwd, laagdrempelig en veilig aanvoelen. Vanuit de gedachte dat de zwangere centraal staat, wordt gewerkt vanuit één team en zet de coöperatie Geboortezorg Zuid aan Zee in op de juiste zorg door de juiste zorgverlener. Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is onderdeel van deze cooperatie.

Kijk op de website www.geboortezorgzuidaanzee.nl voor meer informatie over coöperatie Geboortezorg Zuid aan Zee en welke zorgverleners hierbij aangesloten zijn.



Foldernummer: A59
Laatst bijgewerkt op: 23-04-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien