Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Cardiologie

Adenosine Provocatietest

Adenosine Provocatietest

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

De medicamenteuze provocatietest wordt uitgevoerd als er een verdenking bestaat op bepaalde hartritmestoornissen. Door het toedienen van medicatie kunnen we hartritmestoornissen aantonen dan wel uitsluiten. Bij deze test kunnen we afwijkingen zien op het hartfilmpje (ECG) zonder dat er daadwerkelijk ritmestoornissen optreden. De ECG-afwijkingen verdwijnen dan ook als het onderzoek wordt beëindigd.


Voorbereiding van de provocatietest

U moet “nuchter” zijn en mag daarom vanaf zes uur voor de behandeling niet meer eten en drinken. U kunt uw ochtendmedicijnen wel innemen met een beetje water.

De opname

De dag voor de opname wordt u gebeld door een medewerker van het Apotheek Service Punt (ASP). Zij neemt samen met u de medicatie door die u gebruikt en zet dit in uw ziekenhuisdossier. Bereidt u zich hierop voor door de medicatie of medicijnlijst klaar te leggen.
De dag van opname meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de balie in de centrale hal van het ziekenhuis. Vervolgens gaat u naar de dagbehandeling waar u een bed krijgt. Daarna neemt de verpleegkundige enkele vragen met u door over uw gezondheid en eventueel medicijngebruik. Ook neemt zij uw bloeddruk en polsslag op. De verpleegkundige brengt een infuusnaald in en zij vraagt u om een operatiejasje aan te trekken.

Wat gebeurd er tijdens het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats in een veilige omgeving op de hartbewaking. Tijdens het onderzoek ligt u in bed op uw rug. De verpleegkundige plakt ECG-plakkers op uw borst en sluit deze aan op een hartmonitor. Dit is voor de controle van uw hartritme. Ook krijgt u een bloeddrukmeter om uw arm en wordt u aangesloten op de defibrillator. Via het infuus zal het medicijn worden toegediend.

Adenosinetest

Wat kunt u verwachten?

De Adenosine wordt via de infuusnaald in 1-2 sec toegediend, terwijl uw hartritme wordt geregistreerd. Bij een onduidelijke uitslag is het mogelijk dat direct nog tweemaal een toediening Adenosine volgt.
Tijdens de toediening van Adenosine kunt u last krijgen van de volgende bijwerkingen: blozen, duizeligheid, hoofdpijn, beklemmend gevoel op de borst, misselijkheid, dyspnoe, hartritmestoornissen. Vanwege de korte werkingsduur van Adenosine zijn alle bijwerkingen van voorbijgaande aard. Over het algemeen zijn de klachten binnen 1 minuut verdwenen.

Duur van de procedure

Het onderzoek duurt minimaal 3 uur.

Nazorg

Er wordt een uur na het onderzoek een hartfilmpje gemaakt. Na beoordeling door cardioloog of verpleegkundig specialist mag u met ontslag.

Uitslag

Meestal komt de cardioloog na het onderzoek bij u langs om de uitslag te vertellen. Ook kan het zijn dat u poliklinisch de uitslag te horen krijgt.

Afspraak

U krijgt voorafgaand aan het onderzoek schriftelijk bericht over de opnamedatum.
Vier tot zes weken na de behandeling krijgt u een vervolgafspraak bij de cardioloog.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk telefonisch te melden.
T 0187 60 71 50

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: A55
Laatst bijgewerkt op: 20-02-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien