Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Interne geneeskunde

Zelf toedienen van antistollingsmiddel

Zelf toedienen van antistollingsmiddel

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Van uw arts heeft u het advies gekregen om een antistollingsmiddel zoals Fragmin® te gebruiken. U kunt dit middel bij uzelf toedienen. Een verpleegkundige heeft u al mondelinge informatie gegeven over het zelf toedienen van de injecties. Deze informatie zet alles nog eens op een rijtje en geeft u meer uitleg over een antistollingsmiddel.


Waarom een behandeling met een antistollingsmiddel?

Tijdens de herstelperiode bent u minder mobiel dan anders. Hierdoor neemt de kans toe dat er in het bloed klonters worden gevormd (trombose). Het antistollingsmiddel vertraagt de bloedstolling en helpt zo te voorkomen dat een bloedklonter een bloedvat verstopt. Hier staan niet alle bijwerkingen en mogelijke waarschuwingen, lees daarom de bijsluiter. De dosering wordt door de arts voorgeschreven en is afhankelijk van uw gewicht. Indien u dit middel één keer per dag toedient: kies een vast tijdstip, bijvoorbeeld 's ochtends om 08.00 uur en injecteer de volgende dosis steeds na 24 uur, dus de volgende dag om 08.00 uur.

Werkwijze

  • Was uw handen.
  • Zet de spuit met het antistollingsmiddel en de naaldenbeker klaar op een schone ondergrond. Controleer de spuit op juiste dosering en houdbaarheid.
  • Maak de injectieplaats bloot. De beste plaats is de buikplooi of het dijbeen.
Let op: spuit niet in uw geopereerde been.
  1. houd altijd 3 vingers afstand rond de navel.
  2. wissel van prikplaats.
  3. prik niet in een blauwe plek, wond, zweer, littekenweefsel of andere onregelmatigheid.
  4. Na het injecteren niet over de injectieplaats wrijven om blauwe plekken te voorkomen.
  • Maak de spuit met antistollingsmiddel open en verwijder het beschermdopje van de naald.
  • De aanwezige luchtbel in de injectiespuit niet verwijderen; deze zorgt ervoor dat alle vloeistof wordt geïnjecteerd. Na volledige injectie zal deze luchtbel de ruimte in de naald opvullen zodat alle werkzame stof toegediend wordt. De lucht die in de spuit aanwezig is kan geen schade aanbrengen.
  • Pak met de ene hand een ruime huidplooi losjes vast.
  • Breng de injectienaald loodrecht in de huidplooi.
  • Druk de zuiger langzaam verder totdat u niet meer verder kunt.
  • Laat de naald 5 seconden in de huid zitten om te voorkomen dat er vloeistof terugloopt.
  • Verwijder de injectienaald uit de huid en doe de gebruikte spuit in de naaldenbeker. Gooi deze niet bij ander afval om te voorkomen dat een ander zich hieraan prikt. Een naaldenbeker of container is verkrijgbaar bij uw apotheek en dient ook hier of bij een inzamelpunt voor klein chemisch afval te worden ingeleverd, dit is gratis.
  • Controleer de injectieplaats op eventueel nabloeden. Het kan gebeuren dat een klein druppeltje injectievloeistof via de insteekplaats ontsnapt. U hoeft de injectieplaats niet af te plakken met een pleister.
Tip: Het is handig om in een schema bij te houden wanneer u hebt geprikt.

Bent u een dosis vergeten?

Het is belangrijk dat u dit middel consequent op de voorgeschreven tijden gebruikt. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:
Gebruikt u dit middel één keer per dag? Bij ontdekking binnen vier uur na het vaste tijdstip kunt u de injectie alsnog toedienen. De volgende injectie neemt u weer op het vaste tijdstip. Als deze periode is verstreken, dan mag u de vergeten dosis niet zonder meer inhalen. Neem dan contact op met de arts. Deze kan u adviseren wat u in uw geval het beste kunt doen.

Welke bijwerkingen kunnen optreden?

Omdat uw bloed “verdund” is, is er een verhoogde kans op bloeduitstortingen (blauwe plekken) en bloedingen. Wees dus voorzichtig bij bepaalde handelingen, zoals bijvoorbeeld het scheren. Antistollingsmiddelen geven zelden allergische reacties. Waarschuw onmiddellijk uw huisarts als u huiduitslag, zwelling of koorts krijgt.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: A20
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien