Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Contacteczeem

Contacteczeem

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft allergisch contacteczeem bij u geconstateerd. Hier vind u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden.


Wat is contacteczeem?

Bij contacteczeem wordt het eczeem veroorzaakt door een stof die van buitenaf de huid binnendringt. Er wordt onderscheid gemaakt in twee soorten contacteczeem: irritatief contacteczeem en allergische contacteczeem.

Irritatief contacteczeem wordt veroorzaakt door irriterende stoffen, zwak toxische stoffen zoals oplosmiddelen en zepen. Bij dit type eczeem is een chronische inwerking door dergelijke zwak toxische prikkels de oorzaak van de ontstekingsreactie in de huid.

Men spreekt van allergisch contacteczeem als de stoffen in de huid niet een toxische- maar een allergische reactie teweeg brengen. Dit is een "overgevoeligheid" reactie van het lichaam waarbij de afweer is ingeschakeld. Dit gebeurt alleen bij personen die in een eerdere fase voor die bepaalde stof allergisch zijn geworden. Een combinatie van het allergisch contacteczeem en eczeem door irritatie komt ook voor.

Bij allergisch contacteczeem kan men door middel van huidtests onderzoek doen naar de oorzaak van het eczeem. Dergelijke tests zijn er niet voor irritatief contacteczeem. Contacteczeem is niet besmettelijk voor anderen.
Wel moet u, als het eczeem "open en nattend" is, algemene regels van de hygiëne in acht nemen om te voorkomen dat het infecteert. Het contacteczeem is niet erfelijk.

Hoe ontstaat allergisch contacteczeem?

Of en op welk tijdstip een stof een contactallergie veroorzaakt, hangt af van de eigenschappen van de betrokken stof. Voor sommige stoffen wordt men snel en gemakkelijk allergisch. Maar ook persoonlijke eigenschappen, die nog onvoldoende bekend zijn, spelen een rol. Als een stof met allergische eigenschappen goed door de huid heendringt, bv. omdat deze beschadigd is door irritatie, treedt sneller overgevoeligheid op dan wanneer de huid intact is. Het is goed mogelijk om zonder problemen jaren achtereen met een bepaalde stof gewerkt te hebben voordat men, zomaar opeens, allergisch wordt.

Anderzijds kan een contact van enkele weken reeds voldoende zijn. Is men eenmaal allergisch, dan zijn slechts kleine hoeveelheden van het allergeen nodig om huidklachten te veroorzaken. Een contactallergie blijft vaak levenslang bestaan.

Stoffen die contactallergieën kunnen veroorzaken

Het aantal stoffen dat een contactallergie kan veroorzaken (contactallergenen) is heel groot. De meest voorkomende allergenen zijn:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De huidarts kan door middel van plaktesten stoffen opsporen waarvoor u overgevoelig bent. De te testen stoffen worden in kleine "kamertjes" met pleisters op de rug geplakt en twee dagen later weer verwijderd. Op die dag en één daarna wordt de test afgelezen. Een test is positief als het opgebrachte materiaal (allergeen) ter plaatse een eczeem reactie veroorzaakt.

Wat is de beste behandeling?

De behandeling van het allergisch contacteczeem gebeurt op verschillende manieren, maar meestal zal hierbij een corticosteroïden houdende zalf of crème gebruikt worden. In dit opzicht verschilt een contacteczeem niet van andere vormen van eczeem.

In het algemeen mag men van dergelijke producten niet te veel en niet te lang achtereen gebruik maken. Bij spaarzaam of onregelmatig gebruik hoeft u niet bang te zijn voor bijwerkingen. Bespreek met uw (huid)arts wanneer bijwerkingen kunnen worden verwacht.

Vaak zal er nog een crème of zalf bijgegeven worden om de huid vet te houden. Deze kan zonder bezwaar net zo vaak gebruikt worden als men wil. Een enkele keer wordt het eczeem behandeld met licht (bestraling met ultraviolet licht). Soms is een stootkuur met corticosteroïden nodig bij uitgebreid en ernstig eczeem.
Bij een plotselinge verergering van de klachten wordt de patiënt zo spoedig mogelijk gezien door de dermatoloog.

Wat kunt u zelf doen?

Om te voorkomen dat eczeem opspeelt, moet u alle contacten met de stof waarvoor u allergisch bent (het allergeen) zoveel mogelijk zien te vermijden.
Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Een stof zoals bijvoorbeeld nikkel is praktisch niet te vermijden. Toch is het in zo'n geval belangrijk zo min mogelijk contact te hebben. Eventuele lijsten van uw huidarts met producten waar deze allergenen in voorkomen, kunnen u hierbij helpen. Indien contactallergie met uw werk te maken heeft, zal dat soms kunnen inhouden dat beroepsverandering de beste oplossing is.

Daarnaast is het belangrijk de eczemateuze huid zoveel mogelijk rust te geven. Ook al lijkt het dat de huid er normaal uitziet, in de meeste gevallen is dit niet zo en duurt de genezing nog maanden. In die periode kan iedere willekeurige prikkel voldoende zijn om het eczeem opnieuw uit te lokken. Niet alleen de stof waar u overgevoelig voor bent, maar water en agressieve stoffen zoals zeep, poetsmiddelen en oplosmiddelen kunnen bij kortdurend contact weer eczeem veroorzaken op de plaatsen die reeds enigszins beschadigd waren. Het is dus zaak contact hiermee te mijden. Ook mechanische invloeden op de huid zoals wrijving, kunnen eczeem verergeren of opnieuw doen ontstaan.

Als het contacteczeem aan de handen betreft, hetgeen vaak voorkomt, is het vermijden van deze prikkels niet eenvoudig. Het is zaak uw huid met "zachtheid te behandelen". Wassen met water en zeep mag over het algemeen, maar met mate. Bij eczeem aan de handen is het verstandig geen ringen te dragen.
Hierdoor wordt irritatie, ten gevolge van zich bij de ring ophopende stoffen, vermeden. Bovendien kunnen de vingers door eczeem dikker worden, zodat ringen gaan knellen en niet meer normaal verwijderd kunnen worden.

Bij schoonmaakwerkzaamheden of activiteiten waarbij u in contact komt met mogelijk irriterende stoffen, zoals het uitpersen van citrusvruchten of schoonmaken van groenten, is het verstandig om huishoud handschoenen te dragen, met daarin katoenen "binnen" handschoenen. Bedenk wel dat de handschoenen altijd van binnen droog en schoon behoren te zijn. Schraal weer (Koud, droog en winderig) geeft vaak verergering van handeczeem. Gebruik dus tijdig warme handschoenen en zalf om de huid vet te houden.

Aanprijzingen die vaak op cosmetica en toiletartikelen vermeld staan, zoals "hypoallergeen", "dermatologisch getest", "huidvriendelijk", "bevat alleen natuurzuivere producten", e.d. zijn aanprijzingen die niets over de geschiktheid van zo'n product voor u zeggen. Beter kunt u uw huidarts om advies vragen wat in uw geval bruikbaar is.

Wat zijn de vooruitzichten?

Eczeem heeft de naam hardnekkig te zijn. Dat is ook zo. Toch nemen de klachten aanzienlijk af of treedt genezing op bij veel patiënten omdat het juiste onderzoek werd verricht en de juiste maatregelen werden genomen.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden.
T 0187 60 72 15

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: A13
Laatst bijgewerkt op: 16-01-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien