Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Plakproef allergie

Plakproef allergie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een allergietest te laten doen. Hierin kunt u nalezen wat het onderzoek inhoudt. Wij adviseren u de informatie ruim van tevoren door te nemen. Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek dermatologie.


Plakproef

Een allergie wordt door het lichaam geleidelijk opgebouwd. Regelmatig contact van een stof met de huid of slijmvliezen kan een allergie opwekken. Soms is een reactie zo heftig dat medisch onderzoek noodzakelijk is. De plakproef is een methode om vast te stellen of u allergisch reageert op bepaalde stoffen. Voor de test bezoekt u drie keer de polikliniek. Bent u allergisch voor pleisters, wilt u dat dan melden.

Doel van het onderzoek

Het doel van een allergietest is vast te stellen voor welke stoffen u overgevoelig bent.

Voorbereiding

Zon

U mag drie weken voor de test niet met uw rug in de zon of onder de zonnebank (UV-licht kan de huidtest beïnvloeden).

Bodylotion of crème

De week voorafgaand aan het onderzoek mag u uw rug niet insmeren met een bodylotion, crème of medicinale zalf. De pleisters die bij een plakproef gebruikt worden blijven dan namelijk niet goed zitten.

Makkelijke kleding

In verband met het aan- en uitkleden adviseren wij u gemakkelijke kleding te dragen. Wij adviseren u om een oud T-shirt mee te nemen. Dit shirt kunt u onder uw kleding dragen in verband met het afgeven van de materialen op dag twee.

Medicatie

Gebruik twee weken voor de test geen geneesmiddelen (tabletten) met corticosteroïden (20 mg prednisolon of meer zou de testresultaten kunnen beïnvloeden). Gebruik twee weken vóór de test geen crèmes met immuno-modulatoren Elidel (pimecrolimus) en Protopic (tacrolimus). Gebruik geen sterkwerkend corticosteroïd op of nabij de testplek; elders op het lichaam mag wel een corticosteroïd gebruikt worden.

Hygiëne

Zorg (voor zover dat kan) dat de rug vrij is van acne, littekens, overmatige beharing of ontstekingen. Scheer de rug indien nodig, twee dagen voor de test.

Het onderzoek

Dag 1: pleisters opplakken

Bij ieder bezoek haalt u eerst uw dagticket bij de aanmeldzuil bij een van de ingangen. Gebruik hierbij een geldig legitimatiebewijs. U ontvangt een dagticket met daarop per afspraak (of opname) vermeld hoe laat en waar u wordt verwacht. Kijk op de borden voor de juiste route. Vervolgens kunt u naar de polikliniek dermatologie en neemt u plaats in de wachtkamer. De doktersassistente komt u halen als u aan de beurt bent. De doktersassistente plakt de pleisters op uw rug. De pleisters bevatten stoffen waar uw huid op kan reageren. Als de dermatoloog heeft aangegeven dat hij bepaalde stoffen en/of cosmetica uit uw omgeving wil testen, verzoeken wij u vriendelijk deze mee te nemen.

Vocht heeft een ongunstige uitwerking op het resultaat van de test. Wij verzoeken u om die reden niet te douchen of te baden vanaf het moment dat de pleisters op uw rug geplakt worden, tot en met de dag dat de test wordt afgelezen. Daarnaast raden wij u af te sporten tijdens deze dagen. Het opplakken van de pleisters neemt ongeveer 5 minuten tijd in beslag. Indien u zelf producten mee neemt, kan de voorbereiding meer tijd in beslag nemen.

Dag 2 (na 48 uur): pleisters verwijderen

Op deze dag haalt de doktersassistente de pleisters van uw rug en markeert met een viltstift alle plekken waar een stof werd getest.

Dag 3 (na 72 uur): de uitslag

Op deze dag bezoekt u het spreekuur van de dermatoloog. De dermatoloog beoordeelt de reacties, stelt u op de hoogte van de resultaten en bespreekt het eventuele vervolgtraject. Mocht u zelf na dag 3 een late reactie opmerken, neem dan contact op met uw arts.

Complicaties

Een allergietest mag aangemerkt worden als een veilige onderzoeksmethode. Er zijn weinig complicaties bekend. In uitzonderlijke gevallen treedt er een ernstige allergische reactie op. U merkt dit aan een sterk jeukende plek op uw rug. Mocht nadat u de dermatoloog hebt bezocht een jeukende of rode plek ontstaan neem dan contact op met de polikliniek dermatologie. In zeldzaam voorkomende gevallen ontstaat er tijdelijk een verergering van reeds bestaand eczeem. Ook kan er koorts optreden.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden op T 0187 60 72 15

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: A06
Laatst bijgewerkt op: 27-02-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien