Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie

Kloofje bij de anus (fissura ani

Kloofje bij de anus (fissura ani

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft bij u een kloofje bij de anus geconstateerd. Hier vindt u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden.


Wat zijn kloofjes bij de anus (fissura ani)?

Kloofjes bij de anus bevinden zich in het slijmvlies. Ze lopen inwendig, in de lengterichting van de anus en bevinden zich meestal aan de rugzijde (richting het stuitje). De kloofjes beginnen inwendig en lopen naar buiten door, tot in de rand van de anus. Het komt meestal voor op jonge en middelbare leeftijd, maar soms ook bij baby's, kleuters en ouderen.
Waarom kloofjes ontstaan is niet precies duidelijk. Vermoedelijk spelen de volgende factoren daarbij een rol:
  • beschadiging van het slijmvlies door harde ontlasting;
  • een verhoogde spanning (een soort kramptoestand) van de sluitspier.
De harde ontlasting moet door een nauwe strakke doorgang worden geperst, de kwetsbare slijmvliesbekleding van de anus kan dan makkelijk beschadigen. Spierverkramping belemmert de bloeddoorstroming met als gevolg heftige pijn en een gestoorde, trage genezing. Pijn en kramp versterken elkaar, zodat een chronische kwaal kan ontstaan.

Wat zijn de klachten?

Een kloofje bij de anus geeft meestal een scherpe pijn tijdens of na de stoelgang, wat in ernstige gevallen urenlang kan aanhouden. Soms wordt uit angst voor de pijn de stoelgang uitgesteld. Dit veroorzaakt indikking en verharding van de ontlasting wat de pijn verergert. Gewone pijnstillers helpen dan meestal niet. Het openscheuren van een kloofje tijdens de stoelgang geeft vaak helderrood bloedverlies.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal zijn de klachten zo duidelijk dat de arts de diagnose kan stellen met behulp van een lichamelijk onderzoek. De arts inspecteert de anus door hem te spreiden zodat hij een eventueel kloofje kan ontdekken. Meestal gaat dit goed in zijligging of knielend. Goed uiteenhouden van de billen en wat persen op de anus maakt het buitenste deel van een kloofje meestal goed zichtbaar. Soms is drukmeting van de sluitspier noodzakelijk (rectomanometrie). Het onderzoek is eenvoudig, meestal pijnloos en vindt poliklinisch plaats.

De behandeling

Meestal reageert een fissura ani op eenvoudige maatregelen. In de eerste plaats is het belangrijk dat de ontlasting zacht is. Daarvoor moet u voldoende plantaardige vezels eten (zemelen, bruinbrood) en veel water drinken (ca. 1,5 liter per dag). Ook kan de arts medicijnen voorschrijven om de ontlasting zachter te maken, bijvoorbeeld poeders van plantaardige vezels of een drankje. Het is belangrijk dat u de tijd neemt voor een regelmatige en niet gehaaste stoelgang.
In ernstige gevallen schrijft de arts een kringspier verslappende zalf voor, ISDN zalf of Diltiazem HCL 2% vaseline cetomacrogol crème 50 gr.
Een bekende bijwerking van deze zalf is hoofdpijn. Bij het merendeel van de patiënten verdwijnt de hoofdpijn na één of twee dagen. Voor een volledige genezing is het belangrijk dat deze behandeling langdurig (3 maanden) wordt voortgezet. Andere bijwerkingen zijn misselijkheid met braken, tachycardie (versnelde hartslag), rectale bloeding en perianale jeuk.
Een andere medicamenteuze methode is lokale injectie van de kringspier met Botox (Botulinetoxine). Hierbij zorgt de Botox voor een ontspanning van de kringspier waardoor eveneens een betere doorbloeding en snellere genezing op kan treden van het scheurtje. Deze behandeling is effectief in ongeveer 75 procent van de chronische fissuren. De belangrijkste bijwerking van Botox is tijdelijke incontinentie.
Deze behandeling vindt plaats op OK onder ruggenprik of korte narcose.

Een operatie

Een operatie wordt alleen gedaan als bovenstaande behandelingen niet helpen. De reden hiervoor is, dat geen enkele operatiemethode gegarandeerd succesvol is. Bovendien bestaat na de ingreep het risico van een minder goede werking van de sluitspier.
Een operatie heeft tot doel de verhoogde spanning in een deel van de sluitspier te doorbreken. De meest gebruikte operatie is de LIS (laterale interne sfincterotomie). Via een klein operatiewondje naast de anus wordt het binnenste deel van de sluitspier aan de zijkant ingeknipt. Het operatiewondje wordt meestal opengelaten om het risico van infectie zo klein mogelijk te houden. Deze ingreep vindt meestal plaats in dagbehandeling onder regionale verdoving via een ruggenprik. Soms wordt een plaatselijke verdoving met injecties toegepast.

Mogelijke complicaties

Geen enkele ingreep is zonder risico’s. Zo is ook bij deze operatie de normale kans op complicaties aanwezig zoals trombose, longontsteking, nabloeding of wondinfectie.
De ingrepen vinden plaats in een bloedvatrijk gebied (de anus). Daarom kan na de behandeling wat bloedverlies optreden.
Na de ingreep bestaat het risico van een minder goede werking van de sluitspier. Hierdoor kan onvoldoende controle ontstaan over het ophouden van gas, darmslijm en in het ergste geval ook ontlasting. Meestal is dit van tijdelijke aard. Helaas kan echter in een klein aantal gevallen het verlies van deze controle blijvend zijn. Vooral het verlies van wat vocht (verlies van anaal slijm met of zonder ontlastingsvezels) kan dan hinderlijk zijn.

Na de operatie

Na de behandeling zal de anus bedekt zijn met een gaasje. Zo nodig krijgt u verbandmateriaal thuis bezorgd via de wond poli.
Opvallend is dat de pijnklachten meestal sterk verminderd of zelfs direct verdwenen kunnen zijn. De napijn kan met gewone pijnstillers (Paracetamol 500 mg) worden bestreden. Een warm zitbad kan de pijn tijdelijk verlichten. In het geval van ernstige wondproblemen moet u contact opnemen met het ziekenhuis.
Het is belangrijk het wondgebied goed schoon te houden. Twee keer per dag is meestal voldoende. Met de douche kunt u het gebied makkelijk schoon spoelen. Vervolgens zachtjes droogdeppen met een schone handdoek.
Uiteraard blijft het in de toekomst van belang dat u een goede stoelgang heeft!

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden op het secretariaat chirurgie op T 0187 60 71 05 of T 0187 60 71 04.

Uw afspraak

Afspraken kunt u zelf maken of wijzigen in uw patiëntenportaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt dit niet of wilt u liever een medewerker spreken, bel dan op werkdagen tussen 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur met het afsprakenbureau op 0187 60 23 55. Voor bloedprikken bij het laboratorium hoeft u geen afspraak te maken.

Annuleren

Wilt u uw afspraak annuleren, doe dit dan minimaal 24 uur van tevoren.

Digitaal voorbereiden op uw afspraak

In uw patiëntenportaal vindt u alle informatie om u voor te bereiden op uw afspraak. Lees vóór u naar het ziekenhuis komt deze informatie door en vul vragenlijsten in wanneer deze voor u klaar staan.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan op onze website of vraag het aan uw zorgverlener.

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.Foldernummer: A03
Laatst bijgewerkt op: 22-06-2022
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien