Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

KNO
Chirurgie

Verwijderen van de neusamandel

Verwijderen van de neusamandel

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw kind komt binnenkort in ons ziekenhuis voor het verwijderen van de neusamandel. De KNO-arts heeft u mondeling het een en ander verteld over de behandeling. Hier kunt u de informatie nog eens nalezen.


Neusamandel

De neusamandel is een klier die zich boven het verhemelte in de neus-keelholte bevindt. De neusamandel werkt net als de keelamandel als een soort filter die binnendringende ziektekiemen moet bestrijden. Soms is de neusamandel zodanig ontstoken dat ziektekiemen in de neusamandel op zichzelf een bron van infectie vormen. De filter is dan verstopt. Dit kan zich uiten in het feit dat uw zoon of dochter doorlopend verkouden is. Als de KNO-arts constateert dat de neusamandel meer kwaad dan goed doet, zal hij adviseren de neusamandel te verwijderen.

Preoperatieve screening (POS poli)

U bezoekt met uw kind de POS poli. Tijdens dit spreekuur, dat ongeveer 20 minuten duurt, geeft de anesthesioloog u en uw kind kort uitleg over de voorbereiding rondom de operatie. Een anesthesioloog is een medisch specialist die zich heeft toegelegd op de verschillende vormen van anesthesie, pijnbestrijding en intensieve zorg rondom de operatie. Daarnaast bezoekt u het Apotheker service punt (ASP). Als uw kind medicatie gebruikt, wilt u dan een actuele medicijnlijst meenemen. Heeft u deze niet, neem dan de medicatie in de originele verpakking mee.

Tijdens de POS willen wij uw vragen beantwoorden en onduidelijkheden oplossen. Alleen u als ouder(s)/verzorger(s) en uw kind worden verwacht. U bent verplicht om dit spreekuur met uw kind bij te wonen. Denkt u eraan om uw verzekeringsbewijs, ID bewijs en BSN nummer mee te nemen?

Voorbereiding op de operatie

Wat neemt u mee?

  • Verzekeringsbewijs
  • ID bewijs
  • BSN nummer
  • Medicijnen die uw kind dagelijks gebruikt
Het is belangrijk in verband met de hygiëne dat u zelf en uw kind geen sieraden dragen tijdens het ziekenhuisverblijf.

Nuchter

Ons ziekenhuis gebruikt de volgende richtlijnen bij het nuchter zijn op de operatiedag:

Nuchterbeleid

Volwassenen

Kinderen (tot 12 jaar)

Laatste 6 uur voor opnametijd
Niets meer eten, alleen nog water en/of heldere appelsap drinken
Niets meer eten, alleen nog water, heldere appelsap en/of borstvoeding
Laatste 4 uur voor opnametijd
n.v.t.
Ook géén borstvoeding meer
Laatste 2 uur voor opnametijd
Ook niets meer drinken
n.v.t.
Laatste 1 uur voor opnametijd
n.v.t.
Ook niets meer drinken
Op de dag van operatie niet roken, geen alcohol en geen kauwgom!
Indien u zich niet gehouden hebt aan deze instructies, kan de operatie niet doorgaan.

Medicijnen

Als uw zoon of dochter medicijnen of pufjes voor de longen gebruikt mag u die op de gebruikelijke wijze toedienen, indien nodig met zo min mogelijk water.
De week voorafgaand aan de ingreep mag u geen aspirine, sinaspril, aspro, chefarine, witte kruispoeder of andere aspirineachtige preparaten geven. Als u vragen heeft over het medicijngebruik, overleg dan met uw behandelend arts.

Pijnstillers

Voor het vertrek naar het ziekenhuis is het raadzaam uw kind een zetpil Paracetamol te geven volgens de onderstaande gewichtsklasse.

Gewicht

Premedicatie

8 kg
240 mg
9 kg - 11 kg
300 mg (240+60)
12 kg -13 kg
360 mg (240+120)
14 kg
480 mg (2x240)
15 kg - 16 kg
500 mg
17 kg - 18 kg
560 mg (500+60)
19 kg - 21 kg
620 mg (500+120)
22 kg - 26 kg
740 mg (500+240)
vanaf 27 kg
1000 mg

Deze dosering geldt alleen voorafgaand aan de ingreep, na de ingreep wordt een lagere dosering aanbevolen.

Extra kleding

Trek uw kind geen lichte of nieuwe kleding aan, dit in verband met eventuele bloedvlekken. Neem ook wat extra kleding mee. Het kan nodig zijn dat uw kind iets schoons moet aantrekken. Als uw kind lang haar heeft, wilt u het haar dan op een paardenstaart binden?

Als uw kind ’s nachts nog niet zindelijk is kan het zijn dat het tijdens de narcose in zijn/haar broek plast. Daarom is het voor uw kind èn voor u zelf prettiger als u uw kind een luier omdoet op de dag van de ingreep.

Vervoer

Op de dag van de ingreep is het noodzakelijk dat u met twee personen komt. Eén volwassene kan de auto besturen, de ander kan het kind, achter in de auto, na de ingreep, in de gaten houden en troosten.

Bezoek

In verband met de rust op de afdeling dagbehandeling is het niet toegestaan om broertjes en/of zusjes mee te brengen.

Hoe bereid u uw kind voor?

1. Kijk samen met uw kind naar de voorbereidingsfilms. (klik op de qr code of scan deze met uw mobiele apparaat om naar het filmpje te gaan)

Algemene voorlichting
operatie kind
Voor kinderen tot 8 jaar met narcosekapje
narcosekapje
Voor kinderen van 8 tot 18 jaar met infuus
infuus

2. Praat samen met uw kind over wat jullie gezien hebben in de filmpjes.
3. U heeft gezien dat u bij uw kind mag blijven totdat uw kind slaapt.
4. Heeft u vragen naar aanleiding van het kijken van de filmpjes dan kunt u contact op nemen met de Medisch Pedagogische Zorg. Zij houden telefonisch spreekuur op dinsdag en donderdagmiddag van 13.00 tot 15.45 uur, telefoon 0187-60 1575. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.
5. Wanneer uw kind speciale aandachtspunten heeft of baat heeft bij een voorbereiding in het ziekenhuis, kunt u hiervoor een afspraak maken zodat uw kind een passende voorbereiding en begeleiding krijgt rondom de operatie.
6. Ook de dagen na de operatie is het verstandig om uw kind te helpen met de verwerking door nogmaals de filmpjes te bekijken en daar samen over door te praten.

De ingreep

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de receptie van de hoofdingang voor de opname. U heeft een bevestiging van de afspraak ontvangen waarop de datum en tijdstip van opname staan vermeldt. Een gastvrouw brengt u naar de kamer waar uw kind verblijft. Daar is een verpleegkundige aanwezig. Zij maakt met u kennis en begeleidt uw kind tijdens deze opname. Uw kind mag zijn eigen pyjama aantrekken. De verpleegkundige doet een naambandje om en brengt uw kind met één ouder naar de operatiekamer.

De ingreep

De ingreep vindt plaats onder lichte algehele anesthesie (narcose). Het in slaap maken gaat door middel van een kapje. De ouder mag tijdens de toediening van de narcose aanwezig zijn. Als u zwanger bent mag u niet mee naar de operatiekamer in verband met schadelijke gassen voor het ongeboren kind.

Tijdens het inslaap maken is het belangrijk dat u uw kind gerust stelt door te blijven praten en de handjes vast te houden tot hij of zij slaapt. Tijdens het toedienen van de narcose kan het voorkomen dat uw kind de ogen openhoudt, met de ogen draait of licht schokkende bewegingen maakt. Dit is normaal en betekent niet dat uw kind niet goed slaapt. Vervolgens verlaat u de operatieruimte en neemt plaats in de hiervoor gereserveerde wachtruimte.

De ingreep zelf duurt enkele minuten. Uw kind wordt na de behandeling naar de uitslaapruimte gebracht. U blijft achter het scherm tot u bij uw kind wordt geroepen om het op te vangen en te troosten. Zodra uw kind weer helemaal goed wakker is en niet meer bloedt, mag u naar huis.

Complicaties

Bij deze ingreep komen weinig complicaties voor. Soms kan uw kind wat koorts krijgen en in een heel enkel geval kan er sprake zijn van een nabloeding. Als uw kind helder rood bloedverlies heeft, is het noodzakelijk dat u direct contact opneemt met het ziekenhuis. Er kan dan sprake zijn van een nabloeding. Omdat er tot 2 weken na de ingreep een kleine kans op een nabloeding is; moet u altijd in de nabijheid van een ziekenhuis kunnen zijn. Uw kind mag dus niet vliegen of met een boot gaan varen.

Op de dag van de ingreep komt het voor dat uw kind wat "oud bloed" (bruin/rood) uitspuugt. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Als uw kind temperatuurverhoging heeft boven de 38 ºC houd u uw kind dan binnen.

Pijn

Na de ingreep heeft uw kind kortdurend wat keelpijn en er komt, zoals bij ieder wondje, wat bloed uit de mond of neus. Dit kan vlekken geven. Wij adviseren u een donkergekleurde handdoek mee te nemen, zodat uw kind niet schrikt van eventuele bloedvlekken. Het verwijderen van de neusamandel vindt plaats via de keel en niet via de neus. Uw kind zal dan ook geen pijn aan de neus hebben.

Na de ingreep

Pijnbestrijding na de operatie

Na de operatie krijgt uw kind pijnmedicatie volgens onderstaand schema om de pijn zoveel mogelijk te beperken.

Toedieningschema paracetamol tablet

Kilogram

hoe vaak per dag

Dosering

10 kg – 15 kg
4x daags
120 mg
15 kg – 20 kg
6x daags
120 mg
20 kg – 30 kg
4x daags
500 mg
> 30 kg
4x – 6x daags
500 mg

Toedieningschema paracetamol zetpil

Kilogram

hoe vaak per dag

Dosering

10 kg – 15 kg
4x daags
240 mg
15 kg – 20 kg
6x daags
240 mg
20 kg – 30 kg
4x daags
500 mg
> 30 kg
3x daags
4x – 6x daags
1000 mg of
500 mg

De maximale dosering is 100 mg per kilogram per dag.

Op de dag van de ingreep adviseren wij u om uw kind bedrust te laten houden. Ongeveer een uur na de ingreep mag uw kind wat eten of drinken. U kunt het beste voedsel geven zoals een boterham zonder korstje en appelmoes. De tweede dag mag uw kind opstaan en alles weer eten en drinken. Wij adviseren u om uw kind die dag nog binnen te houden. De derde dag zijn er geen beperkingen meer.
Als er tijdens de ingreep ook een prikje in het trommelvlies is gegeven, mag er gedurende een week geen water in het oor komen. Na twee weken mag uw kind weer zwemmen.

Controle

Controle is meestal niet nodig. Alleen als er een sneetje in het trommelvlies is gemaakt komt u na 6 weken met uw zoon of dochter bij de KNO-arts terug.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden bij de polikliniek KNO, T 0187 60 71 28.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.Foldernummer: A01
Laatst bijgewerkt op: 21-11-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien