Uw behandelend arts heeft een fietsproef voorgesteld. Hier kunt u nalezen wat het onderzoek inhoudt. Wij adviseren u de informatie van tevoren door te lezen.
Fietsproef
Een fietsproef is een test waarbij tijdens inspanning hartfilmpjes (E.C.G.) worden gemaakt. Een fietsproef wordt ook wel een inspannings-E.C.G. genoemd.
Doel van het onderzoek
Het onderzoek geeft de cardioloog een beeld van hoe uw hart op een bepaalde inspanning reageert.
Voorbereiding
Bodylotion
Wij verzoeken u vriendelijk op de dag van de fietsproef geen bodylotion te gebruiken. Het gebruik van bodylotion kan er toe leiden dat de zuignappen losraken. Het onderzoek kan in dat geval mislukken.
Kleding
Wij adviseren u gemakkelijk zittende kleding en schoenen te dragen.
Medicijnen
Medicijnen kunt u volgens voorschrift van uw arts blijven innemen.
Voeding
U kunt voor het onderzoek gewoon eten en drinken. Het is raadzaam om 2 uur voor de fietsproef geen zware maaltijd te nuttigen. Als u voor het onderzoek nuchter bloed heeft laten prikken is het belangrijk dat u voor de fietsproef iets eet.
Aanmelden
Bij ieder bezoek haalt u eerst uw dagticket bij de aanmeldzuil bij een van de ingangen. Gebruik hierbij een geldig legitimatiebewijs. U ontvangt een dagticket met daarop per afspraak (of opname) vermeld hoe laat en waar u wordt verwacht. Kijk op de borden voor de juiste route.
Het onderzoek
Wij verzoeken u zich vervolgens te melden op de poli cardiologie. De functieassistent komt u halen als u aan de beurt bent. De fietsproef duurt ongeveer dertig minuten, dit is inclusief aan- en uitkleden. Voor het onderzoek is het noodzakelijk dat u uw bovenkleding uitdoet (een BH mag aanblijven). U neemt plaats op een hometrainer. De functieassistent bevestigt enkele zuignappen op uw borst en rug. Via kabeltjes worden de zuignappen verbonden met het E.C.G. apparaat. Ook sluit de functieassistent een bloeddrukmeter aan. Vervolgens begint u met fietsen. Geleidelijk aan wordt de weerstand iets verhoogd, waardoor u meer inspanning moet leveren om te fietsen. De weerstand is afhankelijk van uw geslacht, leeftijd, lengte en gewicht. Iedere twee minuten wordt er een E.C.G. gemaakt. Ook meet de assistent regelmatig uw bloeddruk. Zodra de assistent dat aangeeft mag u stoppen met fietsen. U blijft nog enkele minuten op de fiets zitten en rustig uit fietsen. Gedurende deze tijd worden er ook E.C.G.’s gemaakt. Dit om te kijken hoe het hart zich herstelt na de inspanning.
Belangrijk
Als u tijdens de test klachten heeft is het van belang dat u dit aangeeft. Mogelijke klachten zijn: pijn, beklemmend gevoel op de borst, misselijkheid, hartkloppingen, hartbonzen, overslaande hartslag en duizeligheid.
Uitslag
Uw cardioloog beoordeelt de testgegevens. Deze beoordeling vindt plaats op een later tijdstip. De uitslag krijgt u dus niet direct, maar tijdens het eerstvolgende polikliniekbezoek. Op dat moment bespreekt de arts ook het eventuele vervolgtraject met u.
Naar huis
Na het onderzoek blijft u ongeveer tien minuten in de wachtkamer om uit te rusten. Als u zich hierna goed voelt mag u weer naar huis.
Complicaties
Tijdens het onderzoek kunt u klachten krijgen zoals pijn, een beklemmend gevoel op de borst of benauwdheid. Als dit optreedt is het noodzakelijk dat u dit doorgeeft aan de verpleegkundige zodat zij maatregelen kan nemen. Mocht u na het onderzoek thuis klachten hebben dan kunt u contact opnemen met de huisarts of huisartsenpost.
Bericht van verhindering
Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden op T 0187 60 71 50
Uw afspraak
Een eerste afspraak maken
Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.
Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen
U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal;
mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de
BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal
mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
BeterDichtbij app
Met de gratis
BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.