Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Cryotherapie

Cryotherapie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u cryotherapie toe te passen. Hier kunt u nalezen wat de behandeling inhoudt.


Wat is cryotherapie?

Cryotherapie is een therapie om afwijkingen van de huid te behandelen door de afwijkende cellen te bevriezen met stikstof. Ten gevolge van de bevriezing vindt weefselbeschadiging plaats. Stikstof is het belangrijkste bestanddeel van onze omgevingslucht. Vloeibaar stikstof heeft een temperatuur van min 195°C.

Waar is het voor geschikt?

Verschillende soorten goedaardige en enkele kwaadaardige huidafwijkingen komen in aanmerking voor behandeling met vloeibare stikstof.

De meest bekende goedaardige afwijkingen zijn:
  • Gewone wratten: Wratten zijn meestal ruwe, bloemkoolachtige bultjes op de huid.
  • Ouderdomswratten.
  • Waterwratjes.
  • Genitale wratten.
  • Lentigo: dit zijn goedaardige gepigmenteerde huidafwijkingen die optreden bij mensen van middelbare tot oudere leeftijd.
Kwaadaardige huidaandoeningen en voorlopers daarvan:
  • Basaalcelcarcinoom: cryotherapie is geschikt voor kleine, niet-agressieve vormen (zie “Basaalcelcarcinoom”).
  • Actinische keratosen: ook wel zonlichtbeschadigingen genoemd, zijn meestal kleine, veelal ruw aanvoelende verhoornde plekjes van de huid (zie “Actinische keratosen”).
  • Morbus Bowen: is een afwijking waarbij zich zeer oppervlakkig in de huid afwijkende cellen bevinden. Het wordt beschouwd als het laatste stadium vóór huidkanker. Overigens kan het lang duren voordat echt huidkanker ontstaat.

Voorbereiding

In verband met het aan- en uitkleden adviseren wij u gemakkelijke kleding te dragen.

De behandeling

Bij ieder bezoek haalt u eerst uw dagticket bij de aanmeldzuil bij een van de ingangen. Gebruik hierbij een geldig legitimatiebewijs. U ontvangt een dagticket met daarop per afspraak (of opname) vermeld hoe laat en waar u wordt verwacht. Kijk op de borden voor de juiste route.

Vervolgens kunt u naar de polikliniek dermatologie en neemt u plaats in de wachtkamer. De dermatoloog komt u halen als u aan de beurt bent. De dermatoloog voert de behandeling uit met de spraymethode. Met een met stikstof gevulde spuitbus wordt de vloeibare stikstof op de te behandelen plek gespoten. De plek kleurt wit door de bevriezing. De duur van de bevriezing is afhankelijk van de aard van de te behandelen aandoening.

Na de behandeling

De door stikstof bevroren cellen sterven af. Samen met het wondvocht vormen zij een korst. Nadelen van de behandeling zijn pijn direct na of tijdens de behandeling en (bloed)blaren, die enige dagen hinder kunnen geven. Afhankelijk van het huidgebied dat behandeld is (en de grootte van de behandelde plek) treedt de genezing binnen 10-20 dagen op. Genezing in het gezicht gebeurt snel, aan de handen, voeten en onderbenen is het genezingsproces aanzienlijk trager.

Hoe is het cosmetisch resultaat?

Het cosmetisch resultaat is afhankelijk van een aantal factoren:
  • De locatie: cryotherapiewondjes genezen in het gezicht vaak fraaier en minder opvallend dan elders op het lichaam.
  • De diepte van bevriezing van de behandelde plek: hoe dieper de te behandelen afwijking in de huid groeit, hoe langer moet worden doorgevroren. De kans op een groter en opvallender litteken neemt daarop toe.
  • De verzorging van de huid na de ingreep: het nat laten worden van het verse wondje, wondinfectie en blootstelling aan de zon kunnen het cosmetisch eindresultaat nadelig beïnvloeden.
  • De bevroren huid kan pigment verlies geven.

Complicaties

Er zijn weinig complicaties van de behandeling bekend. Bevriezing in de buurt van de nagels kan erg pijnlijk zijn en soms tot blijvende beschadiging van de nagels leiden. Ook kan het voorkomen dat er een littekentje ontstaat.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden op T 0187 60 72 15.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: C01
Laatst bijgewerkt op: 11-01-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien